Hlavní obsah

Švédsko - Portugalsko 0:0, na penalty 4:3Drama v Edenu rozhodly až penalty. Švédský outsider slaví zlatý triumf!

MinutaMin. Tým Hráč Akce
- Guidetti (penalta) 1 : 0
- Paciencia (penalta) 1 : 1
- Kiese Thelin (penalta) 2 : 1
- Tozé (penalta) 2 : 2
- Augustinsson (penalta) 3 : 2
- Mário (penalta) 3 : 3
- Lindelöf (penalta) 4 : 3
Záznam online reportáže

zp, dosSport.cz
Aktualizováno

Outsider všech outsiderů, jemuž před turnajem sázkoví bookmakeři vůbec nevěřili a vypisovali na jeho triumf kurz 20:1, se stal v úterý mistrem Evropy! Švédové totiž i finálovou partii s Portugalci zvládli. Po prodloužení s nimi uhráli bezgólovou remízu, rozhodl tudíž penaltový rozstřel, v němž nejzkušenější z favorizovaných Jižanů Carvalho v rozhodující páté sérii selhal a Skandinávci tak mohli slavit. Portugalský sen o zlaté generaci, která by trumfla své předchůdce kolem Figa ze čtyřiadevadesátého, se tak v pražském Edenu rozplynul.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Švédska oslavují vítězství ve finále mistrovství Evropy hráčů do 21 let.

Článek
Fotogalerie

Začali tak, jako končili při demolici Němců. S obrovskou vervou, nesmírně aktivně a pochopitelně nesmírně ofenzivně.

Uragán přinesl jen trefené břevno

Portugalci tudíž v úvodu finále logicky dominovali, takže Švédům nezbývalo než se útočnému uragánu bránit a věřit, že smršť přečkají. Vypadalo to však s nimi dost hrůzně, protože nestíhali, všude byli pozdě a pouze přihlíželi, jak si soupeř vytváří šanci za šancí. Bomba Ricarda však ve 2. minutě rozvlnila jen boční síť, po pumelici Oliveiry z trestného kopu pouze rezonovalo břevno Calgrenovy brány.

„Ve všech řadách vyrovnaný celek s velkou individuální kvalitou. Portugalci jsou technicky perfektně vybavení, rychlí, kombinačně na vysoké úrovni. Jenže pravdou je, že takticky vyspělým a urostlým švédským obráncům se jen těžko dávají góly," připomínal ambasador turnaje Pavel Nedvěd, že v souboji fotbalového severu s jihem jsou v jeho očích výš Portugalci.

Švédové, v jejichž sestavě došlo v porovnání se zápasem ve skupině v Uherském Hradišti ke dvěma korekturám, neboť stoper Helander vyztužil obranu místo Baffa a levý záložník Tibbling vyrukoval místo Hrgoty, ovšem portugalský nápor přežili. Jejich takticky vyzrálá, zhuštěná a hlavně disciplinovaně si počínající defenzíva měla navrch, stejně jako v celém průběhu turnaje. Na pevný žlutý obranný blok hledal protivník recept marně. Zvláště, když se Cavaleiro nechával permanentně chytat do ofsajdové pasti. Za první půli dokonce hned pětkrát!

Po dvaceti minutách se začali i Skandinávci osmělovat. Snaha vymodlit si penaltu za ruku jednoho ze soupeřových beků jim ovšem nevyšla, střelecký pokus švédského legionáře ve službách nizozemského Groningenu Tibblinga zlikvidoval brankář Sá.

Portugalské prozření efekt nepřineslo

Portugalci ovšem postupně přicházeli na to, že nikoli vzduchem, ale jedině přízemní kombinací mohou rozebrat soupeřovu obrany. Zkusili to před přestávkou a hlavně hned po ní. Dvě narážečky stačily a Pereira se dostal do obrovské šance... V rozhodující chvíli však na míč nedosáhl.

Švédové odpověděli vzápětí šancí ještě větší. Guidetti se prodral do šestnáctky, položil se do zpětné přihrávky, ale bránu těsně minul.

Portugalský kouč zamíchal sestavou a rošády jeho týmu evidentně prospěly. Střídající Tozé se uvedl dělovkou, kterou brankář Calgren vyrazil jen před sebe, Medeiros se z křídelního prostoru dostal do šestnáctky, ale bránu netrefil.

Švédové mohli v závěru rozhodnout

Efekt tudíž žádný a bylo na Skandinávcích, aby v duchu svých šampionátových zvyklostí udeřili. V předchozích duelech jim to vycházelo. Vždyť čtyři ze sedmi vstřelených gólů dali na turnaji až po 83. minutě. Ve finále měli k brance také blízko. Nejprve přišel nebezpečný závar před portugalskou bránou, po němž se ovšem Guidetti k zakončení vůbec nedostal.

Šest minut poté se ale díky důrazu přes dva bránící Portugalce před brankáře Sá přece jen prodral, ale ten v 86. minutě vůbec největší příležitost zlikvidoval. A protože v samém závěru vystihl i Guidettiho hlavičku, který po skvostném pasu Miloševiče hledal Thelina, finále se prodlužovalo.

Došlo na penaltový rozstřel

Khalili měl možnost po čtyřech minutách rozhodnout, ale donutil své krajany v hledišti jen ke zklamanému povzdechu, Thelin stejně jako maličký Lewicki hlavičkovali vedle. Najednou měli evidentně navrch Švédové, na nichž bylo patrné, že v prodloužení mají přece jen víc sil.

Gard se prostě obrátil, aktivnější Skandinávci měli navrch, bránit se museli Portugalci. Bezgólový stav však uhájili, takže došlo na penaltový rozstřel.

Nejzkušenější Carvalho nakonec selhal

Začal ho Švéd Guidetti, proti němuž neměl Sá sebemenší nárok, což platilo i o Pacienciovi. Thelin v úspěšné exekuci pokračoval, Tozé sice trefil břevno, ale od něho šel míč za brankovou čáru, takže gól platil.

Augustinsson odpověděl, Esgaio však na Carlgrenovi selhal, neboť švédský gólman jeho střelu vystihl. Khalili střílející po zemi však zaváhal rovněž. Joao Mário proto stav srovnal, takže došlo na pátou sérii. Lindelöf bezpečně proměnil, nejzkušenější Portugalec Carvalho ale vzápětí proti Carlgrenovi neuspěl a Švédové slavili zlato.

Největší outsider turnaje se stal mistrem Evropy, zatímco Portugalci se ani při druhém finálovém pokusu po 21 letech zlata nedočkali.

Finále ME fotbalistů do 21 let - Praha-Eden:
Švédsko - Portugalsko 0:0, na penalty 4:3
Penalty proměnili: Guidetti, Kiese Thelin, Augustinsson, Lindelöf - Paciencia, Tozé, Mário. Neproměnili: Khalili - Esgaio, Carvalho. Rozhodčí: Marciniak - Sokolnicki, Listkiewicz (všichni Pol.). ŽK: Baffo, Lindelöf (oba Švéd.). Diváci: 18 867.
Švédsko: Carlgren - Lindelöf, Miloševič, Helander (46. Baffo), Augustinsson - Hiljemark, Lewicki - Khalili, Tibbling (66. Quaison) - Guidetti, Kiese Thelin. Trenér: Ericson.
Portugalsko: Sá - Esgaio, P. Oliveira, Ilori, Guerreiro - Carvalho - Mário, B. Silva, S. Oliveira (54. Tozé) - Ricardo (70. Paciencia), Cavaleiro (61. Medeiros). Trenér: Jorge.

Reklama

Související témata: