Hlavní obsah

Jsme v ráji, nebo snad v nebi? Švédský trenér nemohl uvěřit, že svůj tým dovedl k zlatému triumfu

Praha

Švédská pohádka dostala ten nejkrásnější konec. Zlatý, protože v penaltovém rozstřelu, který v pražském Edenu rozřešil finále jubilejního dvacátého evropského šampionátu jednadvacítek, měli mladí Seveřané nad Portugalci navrch. Díky čtveřici svých bezchybných exekutorů, ale hlavně zásluhou gólmana Patrika Carlgrena. Zlikvidoval hned dva pokutové kopy a stal se národním hrdinou, neboť poprvé v historii dopomohl Švédsku ke zlatu. Největší outsider turnaje vystoupil na piedestal a z rukou prvního muže UEFA Michela Platiniho převzal vítěznou trofej a zlaté medaile.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér švédské fotbalové reprezentace Hakan Ericson s pohárem pro vítěze ME hráčů do 21 let.

Článek
Fotogalerie

„Skutečně je to jako pohádka, opravdu jde o něco neuvěřitelného," nedokázal uvěřit švédský kouč Häkan Ericson tomu, co jeho tým dokázal. Dostat se až na vrchol. Vyhrát šampionát. Stát se evropským šampiónem.

„Vítězství pro nás znamená hodně. U nás ve Švédsku není ve fotbale tolik peněz, jako v jiných zemích, ale tento úspěch je důkazem, že děláme fotbal dobře. Proto se teď cítím jako v ráji. Nebo snad v nebi?" kladl Ericson sám sobě řečnické otázky, na které nenacházel v panující euforii odpověď.

Tajemství ukryté v taktice

Tajemství spočívalo v tom, že jeho svěřenci byli na finále perfektně připraveni a bravurně ho zvládli.

„Zažili jsme velice těžkou první půli, protože soupeř hrál nejen technický, ale i agresivní fotbal, který nám dělal problémy. Ale vydrželi jsme. A co bylo podstatné, udrželi jsme i bezbrankový stav," kvitoval kapitán Švédů Oscar Hiljemark, že stanovenou taktiku jeho tým dodržel.

„Samozřejmě jsme měli plán, jak si proti technicky výtečným a perfektně kombinujícím Portugalcům počínat. Věděli jsme, že v držení míče s nimi můžeme těžko soupeřit, o čemž nás statistiky prvního vzájemného střetnutí ve skupině přesvědčily. Proto jsme se s tímto vědomím smířili a šli na ně jinak. Týmovým duchem, jenž byl v mém mužstvu obrovský. Vůlí a bojovností. Taktikou. A pochopitelně i za pomoci štěstí, které jsme měli," glosoval průběh finálové partie švédský kouč Ericson.

Poučení z prvního duelu pomohlo

„Klíčem k úspěchu pro nás bylo udržet do přestávky bezbrankový stav. Portugalci měli tady na turnaji skvělý tým, ale když nedokázali do půle skórovat, odrazilo se jejich marné snažení v únavě, jež na nich byla patrná. A čím dál tím víc, to jsme cítili. My měli v tu ránu prostor ke hře. Podobně, jako v prvním zápase, jež jsme s nimi hráli," přidával Isaac Kiese Thelin poučení, jež si Švédové odnesli z první konfrontace v Uherském Hradišti.

Tam vyrovnali v samém závěru a díky remíze proklouzli do semifinále. Portugalský kouč Ruí Jorge taktiku a záměry Skandinávců prohlédl a po půli zareagoval. Zamíchal sestavou a rošády jeho týmu evidentně prospěly.

„Jenže to už jsme se dostali do hry my. A kontrolovali jsme ji, protože jsme v sobě našli víc energie a sil než Portugalci, což se projevilo v závěru prvních devadesáti minut a především v prodloužení," připomínal švédský kapitán Oscar Hiljemark, že gard se postupně obracel a navrch měl jeho tým.

Adrenalin dodali Švédům jejich fanoušci

„Hnali nás úžasní fanoušci na tribunách. Neskutečné, kolik adrenalinu jsme najednou v sobě měli. A jak jsme byli hladoví a připravení obětovat úplně všechno, jen abychom cestu dotáhli do konce. To byl hlavní důvod, proč jsme vyhráli," líčil, co se dělo na hřišti a co on i jeho spoluhráči s ubíhajícím časem cítili.

A samozřejmě co jim nakonec dopomohlo k triumfu v závěrečném penaltovém rozstřelu.

„Fantastický pocit dělat tomuto mužstvu kapitána a mít možnost zvednout nad hlavu vítěznou trofej," jásal Oscar Hiljemark.

„Nepřekvapili jsme jen sami sebe, překvapili jsme celou Evropu. Mluvili jsme sice o naší touze turnaj vyhrát, ale uvnitř jsme zůstali pokorní. A právě proto tady stojíme jako vítězové," přidával se Isaac Kiese-Thelin.

I Ibrahimovic jim ke zlatu pomohl

„Všichni nás měli za outsidery, nikdo nám nevěřil, my sami sobě ale ano. Od prvního dne, v každém zápase, proti každému soupeři. A cítili jsme, že nám věří i celé Švédsko. Podpora, které se nám před finále dostalo od Zlatana Ibrahimovice i třeba předsedy vlády, nás v tom jen utvrdila. Proto jsme zlato nevyhráli jen my, ale celý švédský národ," promlouval k mužstvu i žluté záplavě rozjásaných fanoušků John Giudetti.

I trenér Häkan Ericson vzkaz domů posílal. „Je adresovaný všem lidem a dětem obzvlášť. Doufám, že náš úspěch pro ně bude výzvou, aby začali hrát fotbal. A také důkazem, co lze ve fotbale a v životě dokázat, pokud chcete a pro úspěch obětujete všechno. A my to udělali. Mé mužstvo tvrdě pracovalo, našlo v sobě vůli a týmový duch, mělo ve svém středu velmi dobré jednotlivce," promlouval, když konečně uvěřil tomu, že nejde o sen a že se skutečně ve fotbalovém ráji či nebi ocitl.

Reklama

Související témata: