Hlavní obsah

Fotbalisté za vítězství na MS mohou vydělat přes půl miliardy

Pokud se čeští fotbalisté budou v červenci radovat z vítězství na světovém šampionátu v Německu, mohou se těšit na celkový výdělek přesahující půl miliardy korun. Vedení ČMFS na středečním setkání s novináři v Nymburku upřesnilo výši odměn, na které reprezentace může dosáhnout. Mezinárodní federace FIFA světovým šampionům garantuje prémii 25,5 miliónu švýcarských franků (asi 484 miliónů korun), sponzoři národního týmu by pak přidali dalších 63 miliónů korun.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Čeští reprezentanti si v Německu mohou přijít na slušné peníze.

Článek

Podle svazového místopředsedy Jaroslava Vacka je zatím jisté to, že obnos vydělaný v základní skupině si rozdělí hráči společně realizačním týmem napůl s fotbalovým svazem. O případném dělení dalších výdělků budou obě strany teprve jednat. Například během předloňského mistrovství Evropy v Portugalsku, kde Češi postoupili do semifinále a vydělali po odečtení nákladů 321 miliónů korun, se tým se svazem dělil rovnoměrně.

Účastníkům mistrovství světa garantuje Mezinárodní fotbalová federace FIFA za postup do Německa sedm milionů švýcarských franků (asi 133 milionů korun), z čehož celý milion jednotlivé týmy využijí na přípravu na MS. Podle Vacka si příprava na mistrovství světa a náklady během základní skupiny vyžádají přibližně 26 miliónů korun.

Postup ze skupiny minimálním cílem

Pokud postoupí český tým ze základní skupiny, což je jeho minimální cíl, získá navíc asi 47,5 miliónu korun. Dalších 57 miliónů korun obdrží čtvrtfinalisté a postupující do semifinále se mohou těšit na prémii 190 miliónů korun. Vítěz mistrovství po finále inkasuje dalších 57 miliónů korun, poražený pak 19 miliónů. Světoví šampióni si tak celkově jen na prémiích FIFA přijdou asi na 484,5 miliónu korun.

Pět procent ze svého vydělaného obnosu účastníci MS věnují do Fondu solidarity FIFA, který hradí následky zranění hráčů během mistrovství. Celkový výdělek pak bude ještě zdaněný jednadvacetiprocentní daní a vedení reprezentace řeší také otázku, zda nebude nutné příjmy zdanit navíc i v České republice kvůli tomu, aby nedošlo ke dvojímu zdanění.

FIFA navíc hradí každému týmu letecký přesun 45 členů výpravy do dějiště mistrovství, částkou 400 franků denně přispívá každé osobě na pobyt během šampionátu v Německu.

Velká zátěž pro pokladnu

Čeští fotbalisté už také vědí, jak je v případě úspěšného vystoupení v Německu odmění sponzoři národního týmu. Za postup na mistrovství už vyplatili 15 miliónů korun, za postup ze skupiny získá národní mužstvo šest miliónů, za účast ve čtvrtfinále 9,5 miliónu. Pokud si Češi zahrají semifinále, mají jistých dalších 20 miliónů a v případě celkového vítězství 48 miliónů. Kdyby Brücknerův tým ve finále prohrál, poputuje do svazové pokladny od partnerů národního mužstva asi 31,5 miliónu korun.

Ještě před zahájením šampionátu ale čeká svazovou pokladnu také velká zátěž. Každý svaz totiž musí co nejdříve zaplatit všechny vstupenky až do případného finále nebo také zálohy na hotely. Podle odhadů bude nutné na tyto výdaje vyčlenit až sto milionů korun.

Fotbalový svaz navíc počítá s tím, že na své náklady pozve do Německa dle tradice i partnerky a manželky hráčů. Podmínkou ale je, aby reprezentanti vybojovali postup ze základní skupiny. Svaz už pro partnerky a manželky hráčů našel ubytování v hotelu Intercontinental v Düsseldorfu.

Odměny od FIFA na MS:
Účast v základní skupině MS: 7 miliónů švýcarských franků (133 miliónů korun),
postup do osmifinále: +2,5 miliónu (47,5),
postup do čtvrtfinále: +3 milióny (57),
postup do semifinále: +10 miliónů (190),
druhé místo na MS: +1 milión (19)
vítězství na MS: +3 milióny (57),
maximální možný výdělek: 25,5 miliónu (484,5).
Odměny od sponzorů národního týmu:
Postup na MS: 15 miliónů korun,
postup do osmifinále: +6 miliónů,
postup do čtvrtfinále: +9,5 miliónu,
postup do semifinále: +20 miliónů,
vítězství na MS: +48 miliónů,
druhé místo: +31,5 miliónu,
celkový možný výdělek: 63 miliónů.

Reklama

Související témata: