Hlavní obsah

Fotbalisté mohou za MS mít víc než půl miliardy korun

Pokud se čeští fotbalisté stanou v Německu mistry světa, mohou vydělat více než půl miliardy korun hrubého zisku. Světový šampión dostane v přepočtu 477,6 miliónu korun. Od partnerů by pak dostala reprezentace 63 mil. korun. Už nyní však národní tým postupem vydělal zhruba 145,9 mil. korun.

Foto: Sport.cz

DEFAULT TITLE

Článek

Postupem na MS fotbalisté získali 130,9 miliónu korun od FIFA a od partnerů 15 mil. korun.

Čtvrtina peněz pryč

"Od FIFA dostane každý účastnický svaz šest miliónů švýcarských franků za postup a další milión na přípravu před šampionátem. My tyto částky počítáme dohromady. Přesně stanovené jsou i sumy za další postup až po finále, po němž vítěz dostává tři milióny a poražený jeden milión. Celková částka pro vítěze by měla dělat 25,5 miliónu švýcarských franků," řekl místopředseda ČMFS Jaroslav Vacek.

To by v přepočtu vycházelo na 476,9 mil. korun. Z celkových výdělků odečítá FIFA každému týmu pět procent na svůj podpůrný fond pro řešení případů vážných zranění hráčů a 21 procent připadá na daně. "Dál budeme jednat o tom, aby toto zdanění bylo konečné a neodváděli jsme další peníze," uvedl Vacek.

Podle klíče, použitého už na EURO 2004, si po odečtení nákladů rozdělí zbytek základní částky za postup na MS rovným dílem svaz a hráči s realizačním týmem. "O způsobu rozdělení peněz, které získáme za postup dál, budeme s hráči jednat," dodal šéf reprezentace a místopředseda ČMFS Vlastimil Košťál. Peníze, které dostane svaz, půjdou do nižších článků a pro mládež.

Část bydlení hrazena

FIFA hradí náklady spojené s dopravou na šampionát a na jednotlivé zápasy. Každé výpravě pak přispívá částkou 400 franků na osobu a den na ubytování do celkového počtu 45 lidí. Vše navíc si hradí výpravy. "V hotelu Lindner Wiesensee budeme mít určitě pětačtyřicet osob, ale jsou tu i další lidé, kteří budou zabezpečovat vše kolem výpravy a hostů," uvedl Košťál s tím, že výprava zabydlí v hotelu celé křídlo a zabere celkem asi 50 pokojů.

Už bylo vybráno ubytování pro manželky hráčů, které budou mít povolen oficiální příjezd po postupu. Vybrán pro ně byl hotel Intercontinental v Düsseldorfu. Jejich individuální turistice však svaz bránit nemůže. Na šampionát pojedou také hosté svazu především z řad jeho partnerů.

"Ve vyspělých zemích si pobyt hradí sami, u nás toto pravidlo ještě neplatí," poznamenal Vacek. Svaz, ale zejména partneři, mohou vydělat slušné částky na replikách dresů a dalších suvenýrech, pokud je nechají vyrobit, což je v zahraničí běžné. "U nás musíme vidět komerční využití úspěchu optikou deseti miliónů lidí a jejich kupní síly. Ve vyspělých zemích jsou zisky z tohoto prodeje mnohonásobně vyšší," upozornil Vacek, že fotbalové suvenýry nejsou v Česku tak prodávané.

Peníze od FIFA
Postup na MS7130,9
Osmifinále2,5177,7
Čtvrtfinále3233,8
Semifinále10421,5
Vicemistr1440,2
Mistr světa3477,6
V prvním sloupci jsou částky od FIFA ve švýcarských francích za každý další postup, které se sčítají. Ve druhém je přepočet na koruny.
Odměny od sponzorů
Postup na MS15
Osmifinále621
Čtvrtfinále9,524,5
Semifinále2035
Vicemistr31,546,5
Mistr světa4863
Základem je částka 15 mil. korun, k té se přičítají další, uvedené ve druhém sloupci a ve třetím je částka za postup do další fáze. Bonusy za jednotlivé fáze se však na rozdíl od FIFA dohromady nesčítají, ale přidávají k základu.

Reklama