Hlavní obsah

Propagovat MS přijede do Prahy Franz Beckenbauer

PRAHA

Legendární německý fotbalista Franz Beckenbauer přijede v pondělí do Prahy. "Císař Franz" do českého hlavního města přijede propagovat světový šampionát, který se letos koná v Německu. Dvoudenní program připomíná návštěvu nejvyšších státníků - s Beckenbauerem se potkají prezident Václav Klaus i předseda vlády Jiří Paroubek.

Foto: archiv

Franz Beckenbauer

Článek

Beckenbauer nepřijíždí do české metropole jako slavný fotbalista a úspěšný trenér, ale především jako vyslanec německého fotbalu. Již několik let totiž působí v roli šéfa organizačního výboru světového šampionátu a před jeho začátkem se rozhodl navštívit všech 31 zemí, jejichž mužstva se na závěrečný turnaj probojovala.

"Všiml jsem si, že lidé mají radost, když se u nich člověk objeví osobně. Je to skvělá šance prezentovat naši zemi," vysvětlil Beckenbauer.

Na cestách 120 tisíc kilometrů

Světové turné má přilákat fanoušky na nejlepší turnaj historie, jak o něm s předstihem mluví pořadatelé. Beckenbauer si při jeho propagaci vytkl náročný úkol: statistici spočítali, že od loňského října do letošního února třikrát obletí svět, procestuje 120 tisíc kilometrů a stráví v letadlech týden čistého času.

Turné začal 2. října v Íránu a má za sebou návštěvu již 17 zemí. Z České republiky povedou jeho další kroky do Švýcarska, Španělska a Velké Británie, svou cestu zakončí v zemích amerického kontinentu v polovině února.

Do Prahy přiletí v pondělí odpoledne a hned z letiště bude spěchat do sídla Českomoravského fotbalového svazu na Strahově, kde se střetne s nejvyšší generalitou domácího fotbalu. Poté ho na Hradě přijme prezident Klaus, večer se přesune do Rudolfina, kde na jeho počest pořádá německé velvyslanectví slavnostní recepci.

Od Paroubka do Švýcarska

Nabitý Beckenbauerův program bude pokračovat v úterý dopoledne, kdy ho na časné audienci přijme předseda vlády Paroubek. Pak se už slavný fotbalista vydá do Švýcarska.

Beckenbauer je vnímán jako výrazná osobnost německého fotbalu i jako jeden z nejlepších hráčů historie. Zahrál si na třech mistrovstvích světa, na nichž získal kompletní sadu medailí. Po stříbru z Anglie 1966 a bronzu z Mexika 1970 dovedl na světovém šampionátu před domácím publikem v roce 1974 mužstvo NSR k titulu jako kapitán.

V roce 1986 přivedl už jako trenér národní tým do finále MS, v roce 1900 s ním získal titul mistrů světa. Tam se naposledy přímo setkal s československým fotbalem; ve čtvrtfinále jeho svěřenci vyhráli 1:0.

Předchozí vzpomínka na Československo pro něho ale tak příjemná nebyla: v roce 1976 byl jako hráč u toho, když Antonín Panenka a spol. vyhráli v Bělehradu finále mistrovství Evropy. Titul evropského šampiona už měl v té době v kapse, západoněmecký tým vyhrál závěrečný turnaj v roce 1972. V těchto letech také Beckenbauer získal Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu starého kontinentu.

Reklama