Hlavní obsah

Žádní trpaslíci, fotbalisté USA jsou popáté v řadě na MS

PRAHA

Nedoceněný soupeř bez velkých hvězd bude čekat 12. června na český tým na úvod fotbalového mistrovství světa v Německu. Jenže žádné podcenění není na místě. USA jsou na mistrovství světa popáté v řadě! A při posledním vystoupení v Japonsku a Korejské republice prošly do čtvrtfinále!

Článek

"Myslím, že evropské týmy budou mít proti ostatním malou výhodu, neboť hrají na domácím kontinentu. Ale tím nechci vyslovit znepokojení ze složení naší skupiny. Já jsem spokojený. Měřit se můžeme s každým. Myslím, že v Německu mnoho lidí překvapíme," hodnotí vyhlídky svého týmu naprosto bez obav trenér USA Bruce Arena, který působí u reprezentačního výběru už od roku 1998, kdy po šampionátu ve Francii převzal taktovku od Stevena Sampsona.

Tehdy Američané prohráli s Německem a Jugoslávií, dokonce podlehli i Íránu, jemuž vstřelili jedinou branku na turnaji. Od té doby se hodně změnilo. Arena trpělivou prací za osm let vybudoval z nekompaktního týmu nebezpečný soubor.

Období hry na náhodu je minulostí

Dříve výběr USA sice vládl kvalifikačním skupinám v Severní a Střední Americe, ale při kontaktu s vyspělejším soupeřem jen zřídka sbíral úspěchy. Většinou šlo o nahodilá překvapení. Jenže období hry na náhodu je minulostí. Arenův rukopis a koncepční práce (ve výběru pro Německo je 11 pamětníků MS 2002) se začínají odrážet i na výsledcích.

Zrcadlí se v nich též stoupající kvalita americké Major League Soccer, kam nechodí jen vysloužilí veteráni z jihu amerického kontinentu či Evropy, ale i hráči v nejlepších letech. Kromě toho jsou mladí Američané vychováni v univerzitách na zcela profesionální bázi.

Fotbal v USA zažívá prostě boom. Rapidně stoupá i zájem veřejnosti, čehož si je vědom i Arena: "Vážíme si podpory všech Američanů. Věřím, že až do turnaje vstoupíme zápasem proti Česku, budou na nás hrdí." Navíc spousta hráčů působí v Evropě a nejde o podřadné kluby. Dvanáct borců z Arenova výběru je na soupiskách klubů jako Manchester City, FC Fulham, Borussia Mönchengladbach či PSV Eindhoven.

Slabinou se zdá být defenziva

Jednoznačnou předností Američanů je nasazení, vůle a bojovnost. Až s neuvěřitelnou dávkou nadšení se vrhají do každého souboje, žádný míč pro ně není ztracený. Velkou silou disponují v ofenzívě. McBride z Fulhamu, který byl mimochodem autorem jediného gólu ve Francii, či Eddie Johnson v útoku, podporováni zkušeným záložníkem a dirigentem hry Manchesteru City Claudio Reynou společně s Damarcusem Beasleyem představují velkou sílu.

"McBride je druhý nejlepší střelec naší historie. A Johnson s Chingem sice debutují na MS, ale jsou dost talentovaní. Věřím, že všichni se budou vhodně doplňovat," říká Arena. Slabinou se zdá být defenzíva. V té není veterán Hejduk, který byl na MS 1998 a 2002.

"Jeho osobnost nám bude chybět," připouští Arena. Často také zaznívají hlasy, že pokud má tým USA vážnější problém, jsou jím brankáři. "Máme tři excelentní gólmany," oponuje kouč, jehož svěřenci se v přípravě utkají s Marokem, Venezuelou a s Lotyšskem.

Reklama

Související témata: