Hlavní obsah

Cestovatele Reynu nedůvěra netrápí

PRAHA

Narodil se v New Jersey, kde je doménou hokej či basketbal. Jenže jeho matka pochází z Portugalska a otec z Argentiny. V těchto zemích je sportem číslo jedna fotbal. Není proto divu, že se Claudio Reyna vrhl do sportu, jemuž v Americe nikdo neřekne jinak než soccer.

Článek

Možná bláznivý nápad se změnil v pohádku. Dnes je dvaatřicetiletý Reyna se 108 reprezentačními starty nejvýznamnější postavou týmu USA a v Německu bude jeho kapitánem.  "Je to pro mě obrovské vyznamenání. Jsem na to pyšný," řekl Reyna v rozhovoru pro IGN sports.

S fotbalem začínal v týmu Union County SC, záhy oblékl dres University Virginia. Jeho tehdejším koučem byl Bruce Arena. Proč si ale vůbec v zemi, které vládne baseball, basketbal, americký fotbal či hokej, vybral právě fotbal? "Je to jediný sport, který se hraje všude na světě. A v devadesáti procentech zemí je to nejpopulárnější sport," uvedl pádný argument.

Z univerzitního týmu zamířil na sklonku roku 1994 do Evropy. První zastávkou byl Bayer Leverkusen. Dva roky se zde trápil. Tak přestoupil do Wolfsburgu, kde se stal prvním Američanem, jenž byl kapitánem v tak významném evropském klubu.

Předčasné odsuzování ho nechává chladným

Po dvou a půl letech odešel do Glasgow Rangers za 1,3 miliónu liber (60 miliónů korun). Po třech letech zamířil za 4,5 mil. liber do Sunderlandu. "Anglická liga je výzvou pro každého. Já to tak cítil, proto jsem na nabídku pětiletého kontraktu přistoupil," prohlásil tehdy.

V Sunderlandu však prožil jen dva roky. Poranil si koleno a z vysněného angažmá se stal propadák. I proto přijal nabídku tříletého kontraktu od Manchesteru City. A v novém působišti ožil. Úvod se sice nesl opět ve znamení zdravotních problémů, ale postupně se stal oporou týmu.

Tou je i v reprezentaci, za niž debutoval v lednu 1994 proti Norsku. S vyhlídkou šampionátu v Německu ožívá. "Já myslím, že to je jeden z nejvýznamnějších turnajů ve světě sportu vůbec. Máme těžkou skupinu, ale náš tým je skutečně dobrý."

Předčasné odsuzování nadějí ho nechává chladným. "Mnoho lidí nám nevěří, ale mě tyhle názory nezlobí. Za poslední čtyři roky jsme udělali velký pokrok. Naší předností je velmi dobrá fyzická připravenost. Vydržíme hrát bez problémů devadesát minut ve vysokém tempu.

K tomu už dnes máme i dostatek technických dovedností a také vynikajícího trenéra. Ušli jsme dlouhou cestu a teď máme příležitost ukázat, že nejsme horší než ostatní."

Reklama

Související témata: