Hlavní obsah

Brückner oznámí nominaci na mistrovství světa

PRAHA

Třiadvacet jmen fotbalistů, kteří budou hájit barvy České republiky na nadcházejícím mistrovství světa, oznámí reprezentační trenér Karel Brückner na pondělní tiskové konferenci v pražském hotelu Praha. Jmenný seznam je sice ještě zahalen tajemstvím, ale většina nominovaných se dá vytušit. Kouč však nedávno prohlásil, že má v nominaci ještě několik otazníků, o nichž stále není rozhodnut.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Trenér fotbalové reprezentace Karel Brückner

Článek

V pondělí vyprší termín, do kterého jsou národní fotbalové federace povinny nahlásit do sídla FIFA jmenné soupisky. Řada týmů včetně českého si zvolila právě tento den, aby složení mužstva oznámila.

Jakkoli panovaly v posledních měsících obavy, jak se podaří Brücknerovi tým poskládat při zranění klíčových hráčů, žádná z opor na turnaji podle všeho chybět nebude. Pavel Nedvěd sice nikdy neoznámil, že se do mužstva vrací, ale v nominaci se objeví, stejně jako všechny další hvězdy.

Návraty na poslední chvíli

Přesto reprezentační kouč neměl dlouho klidné spaní. Koller s Lokvencem se vrátili po operaci kolenních vazů na trávník za pět minut dvanáct, a totéž podle všeho bude platit o Grygerovi, Šmicrovi a Poborském, kteří dokonce nestihli ani poslední soutěžní zápasy svých klubů před nominací. O jejich zdravotním stavu ale také přicházejí pozitivní zprávy a Brückner se může těšit, že do čtvrtečního srazu budou všichni v pořádku.

Je sice pravděpodobné, že Šmicer začne na soustředění v Seefeldu s tréninkem opatrně, ovšem muž přinášející štěstí by asi nechyběl ve výběru ani v případě, že by byl nucen první zápas s USA začít na lavičce náhradníků.

Hůře bude naopak těm, kteří v nedávné minulosti do reprezentace nakoukli, ale na turnaj se nedostanou. Do skupiny nešťastných se pro mnohé možná nečekaně dostane nejen čerstvý liberecký mistr Tomáš Zápotočný, ale podle odhadů expertů i René Bolf či další Tomášové Hübschman, Jun a Sivok, dále Jiří Jarošík, Lukáš Zelenka a podle všeho také jeden z dvojice Marek Heinz, Libor Sionko.

Skácel Brücknera v minulosti nepřesvědčil

Právě mezi dvojicí krajních záložníků, kteří mohou nastoupit v případě potřeby také v útoku, se podle odborníků Brückner nyní rozhoduje. Dostane přednost Heinz, který se osvědčil na Euru v Portugalsku, ale nyní je z formy a v Galatasaray jen paběrkuje? Nebo padne volba na Sionka, který se v závěru jara vzepjal k nebývalé formě a velkou měrou pomohl Austrii Vídeň k zisku double? K této dvojici by se snad mohl připojit Rudolf Skácel, ale ten Brücknera v minulosti příliš nepřesvědčil.

Pokud ukáže kouč na Sionka, prožije osmadvacetiletý fotbalista pondělí z říše snů. Ve stejný den se totiž možná definitivně domluví na kontraktu v Glasgow Rangers, kam si ho vyžádal nový kouč Le Guen.

Podle všeho se zřejmě nenaplní prognózy, že Brückner odveze na týdenní přípravný kemp v Seefeldu několik náhradníků. Již dříve takovou alternativu vyloučil a nic nenasvědčuje tomu, že by měl někdo napodobit osud Miroslava Matušoviče, který před dvěma lety z Rakouska zamířil domů. Ale nikde není vyloučeno, že trenér nakonec svým záměrem překvapí, jak už to v minulosti několikrát dokázal.

Sraz bude ve čtvrtek

Nominační tajenku odtajní v 10:00. V přímém přenosu bude tiskovou konferenci vysílat televizní kanál ČT4 sport.

Sraz národního týmu bude ve čtvrtek, do Seefeldu tým odletí o dva dny později. Ve čtvrtek 25. května se střetne v Axamsu s výběrem Tyrolska, o den později nastoupí v Innsbrucku k oficiálnímu utkání proti Saúdské Arábii.

Z Rakouska se fotbalisté vrátí v pondělí 29. května, den před přípravným zápasem proti Kostarice, jež se bude hrát v Jablonci. Generálkou před odletem bude 3. června zápas proti Trinidadu a Tobagu v pražské Toyota Areně.

Předpokládaná nominace (podle abecedy):
Brankáři: Jaromír Blažek (Sparta, 10 zápasů/0 branek), Petr Čech (Chelsea, 39/0), Antonín Kinský (Saturn Ramenskoje, 5/0).
Obránci: Zdeněk Grygera (Ajax, 38/1), Marek Jankulovski (AC Milán, 45/7), Martin Jiránek (Sparta Moskva, 21/0), Radoslav Kováč (Sparta Moskva, 5/0), Pavel Mareš (Petrohrad, 8/0), David Rozehnal (Paris SG, 19/0), Tomáš Ujfaluši (Fiorentina, 46/2).
Záložníci: Tomáš Galásek (Ajax, 49/1), David Jarolím (Hamburk, 1/0), Pavel Nedvěd (Juventus, 85/17), Karel Poborský (České Budějovice, 112/8), Jan Polák (Norimberk, 15/5), Jaroslav Plašil (Monako, 11/1), Tomáš Rosický (Dortmund, 53/15), Vladimír Šmicer (Bordeaux, 81/27).
Útočníci: Milan Baroš (Aston Villa, 46/26), Jan Koller (Dortmund, 66/40), Vratislav Lokvenc (Salcburk 69/13), Jiří Štajner (Hannover, 18/3).
Možní adepti: Marek Heinz (Galatasaray, 26/5), Libor Sionko (Austria Vídeň, 17/1), Rudolf Skácel (Heart of Midlothian, 3/1).

Reklama