Hlavní obsah

Odměňování reprezentantů se nemění, dostanou polovinu výdělku

PRAHA

Fotbaloví reprezentanti budou odměněni za případný úspěch na mistrovství světa podobným způsobem jako před dvěma lety na Euru v Portugalsku. Princip dělení peněz mezi hráče a fotbalový svaz zůstává stejný: celkový výdělek se po odečtení nákladů dělí na polovinu. Za titul mistrů světa by si hráči s realizačním týmem rozdělili více než čtvrt miliardy korun.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

V případě úspěchu čeká na reprezentanty slušné finanční polepšení.

Článek

O kolik peněz přesně v konečném účtování půjde, se dá jen odhadovat, ale v případě zisku titulu by do svazové pokladny putovalo přes půl miliardy korun, přičemž náklady se mohou vyšplhat na 40 až 50 miliónů korun. Možná, že obě strany ze svého podílu ještě odečtou částku, která by byla vložena do fondu rozvoje českého fotbalu. "O tom se bude jednat na soustředění v Seefeldu," uvedl manažer týmu Vlastimil Košťál na pondělní tiskové konferenci.

Na slušné peníze si ale přijdou fotbalisté už za účast v Německu, protože mezinárodní federace FIFA všem 32 účastníkům garantuje příjem sedmi miliónů švýcarských franků (podle aktuálního kurzu 130 miliónů korun). Z toho celý milión jednotlivé týmy využijí na přípravu na MS.

Vítěz mistrovství inkasuje 57 miliónů

Pokud postoupí český tým ze základní skupiny, což je jeho minimální cíl, získá navíc 47,5 miliónu korun. Dalších 57 miliónů korun obdrží čtvrtfinalisté a postupující do semifinále se mohou těšit na prémii 190 miliónů korun. Vítěz mistrovství inkasuje dalších 57 miliónů korun, poražený finalista pak 19 miliónů.

Čeští fotbalisté už také znají bonusy od vlastních sponzorů. Za postup na šampionát tým vydělal do společného balíku 15 miliónů korun, za postup ze skupiny získá šest miliónů, za účast ve čtvrtfinále 9,5 miliónu. Pokud si Češi zahrají semifinále, dostanou dalších 20 miliónů, v případě celkového vítězství to bude 48 miliónů a po eventuální finálové porážce svaz vyinkasuje 31,5 miliónu korun.

Za předloňský evropský šampionát, kde hráli v semifinále, si fotbalisté dělili 160,5 miliónu korun. Na největší podíl si tehdy přišel trenér Karel Brückner, který údajně dostal patnáct miliónů. Polovinu této sumy obdržela skupina největších opor, v níž byli Nedvěd, Poborský, Čech, Rosický, Jankulovski, Baroš, Ujfaluši, Galásek a Koller.

Reklama