Hlavní obsah

Fotbaloví reprezentanti už se připravují na MS

PRAHA

Česká fotbalová reprezentace už se připravuje na mistrovství světa. Do pražského hotelu Praha se ve čtvrtek trenérovi Karlu Brücknerovi sjelo jednadvacet nominovaných hráčů, kteří odpoledne absolvovali první společný trénink na Strahově.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Čeští fotbalisté na tréninku

Článek

Na chvíli se mezi spoluhráči mihl v hotelu i brankář Jaromír Blažek, který však spěchal na trénink Sparty před pohárovým finále, a také náhradník Libor Sionko, který dorazí za týmem ve středu 24. května přímo do Seefeldu. Na odpoledním srazu chtěl pouze Pavel Mareš, který přiletí z Petrohradu až ve čtvrtek večer.

Trenéra zajímal především zdravotní stav jeho svěřenců. "Podstatné informace se dozvíme až během prvních přípravných dnů, ale velké zlepšení nastalo u Lokvence a Kollera," pochvaloval si Brückner, který v nejbližších dnech bude sledovat zejména Vladimíra Šmicra, u kterého bude čekat do poslední možné chvíle. "Hodně dáme na jeho pocity. Zatím si pochvaluje, jaký pokrok udělal za poslední týden," uvedl kouč spokojeně.

Šmicer stále žije v nejistotě

Šmicer ale po zranění kolena stále žije v nejistotě, zda si na šampionátu zahraje. "Nevzdávám se naděje, na tohle jsem čekal celou svoji kariéru a bylo by to obrovské zklamání," řekl novinářům. Cestou do hotelu Praha měl prý zvláštní pocit, jiný než na jiných srazech. "Od dneška se na to začneme připravovat, to je zvláštní okamžik. Je to něco jiného než když jedete na přátelák s Tureckem," řekl ofenzivní záložník.

Koller prožíval jiné pocity. Na rozdíl od Šmicra je po operaci kolena v pořádku a v posledním utkání německé ligy vstřelil dvě branky. "To byl nejdůležitější zápas. Hrál jsem od začátku a že se mi podařilo vstřelit ty góly, to je pro moji psychiku nesmírně důležité," řekl útočník, jenž se rozloučil s angažmá v Dortmundu. Své nové působiště ještě nezná. "Nechám tomu čas, on se někdo ozve," prohlásil Koller.

Brückner naznačil, že první týden v Seefeldu bude řada hráčů především regenerovat, protože si stěžují na únavu. "S tím jsme počítali, ne všichni mají stejné za sebou zatížení. Takový Nedvěd takřka nestřídal, jiní hráči zase kvůli zranění nehráli většinu sezony," uvedl a první trénink měl opravdu lehčí ráz.

Marodi trénovali pouze individuálně

Rozklusání se zúčastnili všichni hráči včetně rekonvalescentů Šmicra, Poborského a Grygery, v lehké obuvi vyběhl i Ujfaluši. Zbývající hráči si pak zahráli "na dvě", marodi už trénovali pouze individuálně a pak zmizeli v kabině. Koller s Lokvencem absolvovali kompletní přípravu bez úlev.

Fotbalisté se ale snažili odpočívat už před srazem. Exotickou dovolenou si dopřál Milan Baroš, který relaxoval v Dubaji u moře a jeho opálený obličej jen zářil. Pavel Nedvěd zase vyrazil s rodinou tradičně do Monaka, kde si ho taxikář spletl s krajanem Jaroslavem Plašilem, záložníkem tamního klubu. David Rozehnal zase stihl ve středu svatbu se svou dlouholetou přítelkyní.

Jankulovski skandál z Itálie nekomentuje

Méně příjemné dny před srazem prožíval Marek Jankulovski, který je podle italských médii vyšetřován v souvislosti se sázením na ligové zápasy. Obránce AC Milán se k tomu nehodlá vyjadřovat. "Po dohodě s právníkem vůbec nebudu celou věc komentovat," uvedl dnes před novináři.

Dnes a v pátek fotbalisté trénují v Praze, v sobotu se přesunou na týdenní kemp v rakouském Seefeldu. Tam později dorazí Sionko, další náhradník Rudolf Skácel bude pouze na telefonu pro případ nutnosti. Trenér Brückner dnes oznámil, že se rozhoduje, že podobnou roli svěří také jednomu obránci. "Jeho jméno ještě nevím, ale vážně o tom přemýšlím," řekl kouč.

Sionko nafasoval propriety, jako by na turnaj cestoval. Od středy se stane součástí týmu a bude záležet jen na zdravotním stavu jeho kolegů, zda nezůstane natrvalo. "Ještě dnes odjíždím do Rakouska, aby ukončil bydlení ve Vídni. Na pátek mám objednané stěhovací vozy - jeden pojede do Ostravy, druhý do Prahy. Pár dnů mi všechny záležitosti budou trvat, ale na středu mám už letenky z Vídně do Innsbrucku," uvedl pro ČTK Sionko, který v úterý přestoupil z Austrie do Glasgow Rangers.

Reklama