Hlavní obsah

Kováč: Z Ruska není do nároďáku daleko

Hned čtveřice fotbalistů z ruské ligy se vešla do nominace trenéra Karla Brücknera pro světový šampionát v Německu. Podle obránce Spartaku Moskva Radoslava Kováče je to jasný signál, že z Ruska do národního týmu není vůbec daleko. "Tamní soutěž je kvalitní s řadou cizinců a s dostatečným ekonomickým zázemím," říká český zadák v rozhovoru pro Právo.

Foto: PRÁVO/Dorian Hanuš

Radoslav Kováč (vlevo) s Tomášem Ujfalušim (uprostřed) a Milanem Barošem při odletu české fotbalové reprezentace na soustředění do rakouského Seefeldu.

Článek

Ruská liga ještě není ve své třetině. Cítíte se ve srovnání se svými spoluhráči z národního týmu odpočinutý? Ani náhodou. V nejvyšší soutěži jsme sice odehráli jen devět zápasů, dalších šest máme za sebou v ruském poháru. Nastoupil jsem ke všem těmto duelům. Hráli jsme systémem středa-neděle. Takže sedm osm zápasů za měsíc. To je hodně. Je to jako bych měl v nohách polovinu sezóny.

Jak hodnotí vedení Spartaku rozjezd sezóny? Postoupili jste do finále Ruského poháru, ale v domácí soutěži jste až na sedmém místě. Start se nám nepodařil, po šesti zápasech vedení vyměnilo trenéra Starkovse a na jeho místo přišel sportovní ředitel Fedotov. Došlo ke zlepšení, mužstvo ožilo. Je to výsledek jisté změny systému. Navíc nasazuje hráče na posty, které jim více sedí. Série dobrých výsledků navodila dobrou atmosféru, klapalo nám to.

Přehodnotilo vedení po nevydařeném startu cíle pro sezónu? Ne. Chtějí vyhrát titul. Nikdo nemluví o ničem jiném. Na vedoucí CSKA Moskva ztrácíme čtyři body, jsme v kontaktu, což je důležité. Myslím, že se rozhodne mezi námi, CSKA a Lokomotivem. Ti měli sice zoufalý začátek, ale už jsou těsně za námi.

Mistrovství světa začne za necelé tři týdny. V jak velkém jste byl očekávání před oznámením české nominace? Šampionát v Německu je samozřejmě vrchol. Doufal jsem, že se do týmu dostanu.

Z Ruska je v nominaci celkem kvarteto hráčů. Svědčí to o úrovni tamní soutěže? Určitě. Když jsem odcházel ze Sparty do Spartaku, spousta lidí mě zrazovala, že budu mít do nároďáku daleko. Ale přítomnost čtyř hráčů z ruské ligy jasně dokazuje, že tohle dávno neplatí. Tamní soutěž je kvalitní s řadou cizinců a s dostatečným ekonomickým zázemím. I asistent trenéra Brücknera pan Beránek mi říkal, že měli dostatek informací ze všech zápasů a pravidelně naše utkání sledovali.

Reklama