Hlavní obsah

Dirigent Kaká se necítí v Ronaldinhově stínu

PRAHA

Oba odmítají věčné dohady, jak hluboko je Kaká v Ronaldinhově stínu, když v některých fotbalových činnostech je lepší, než on. "Nikdy jsme tenhle problém neřešili, protože neexistuje. Každý jsme fotbalově jiný, a právě z těchto rozdílností a typické brazilské sounáležitosti v národním dresu těží celý tým," odmítá vzájemnou žárlivost Kaká.

Foto: archiv

Brazilec Kaká v dresu AC Milán.

Článek

Na první pohled v brýlích vypadá spíš jako student, učitel nebo bankovní úředník. Štíhlý elegantní mladík s velice inteligentním výrazem ve tváři. "To asi po rodičích. Tatínek je inženýr a maminka učitelka matematiky. Přáli si, abych studoval, ale když poznali, jak miluji fotbal a že mi jde, nebránili mi. Věděli, že mě uživí mnohem lépe než vysokoškolské vzdělání," říká Ricardo Izecson Santos Leite, kterého zná svět pod fotbalovým jménem Kaká.

Na trávníku brýle vymění za kontaktní čočky a z příjemného mladíka se stává fotbalový zabiják. Elegantními kličkami a milimetrovými přihrávkami si pohrává se soupeři, baví při tom fanoušky a pak v nejneočekávanějším okamžiku udeří jako smrt. Jediným bleskovým švihem svojí pravačky nebo levačky promění míč v nechytatelný projektil. Jeho nádherné góly především z voleje už se stávají legendami.

V Brazílii se to doslova hemží talenty, a každý evropský velkoklub tam má svoje skauty. O ofenzivním záložníkovi FC Sao Paulo věděly slavné evropské kluby velmi brzy, ale nechaly talent zrát. Ne vždy se vyplatí brazilskou teplomilnou fotbalovou květinku přesadit do tvrdé evropské reality. Prý se bez velkého uvažování rozhodl hned pro AC Milán.

Srovnání s Pelém odmítá

Z fanoušků však o něm nikdo neměl ani tušení. Když se objevil v roce 2002 na soupisce Brazílie pro mistrovství světa, budila jeho fotbalová přezdívka smích. Kaká ve více jazycích, byť se to píše jinak, znamená dětské vyjádření potřeby. Na šampionátu si zahrál pár minut, ale zlatou medaili si odvezl.

V případě nové brazilské superstar však jde o úplně něco jiného. Tuto přezdívku si vybral prý proto, že je zkomoleninou jeho křestního jména Ricardo, které jeho mladší bratr jako malé dítě neuměl vyslovit... "Tohle až Rodrigovi řeknu, tak praskne smíchy," usmívá se Kaká, když přijde řeč na jeho fotbalové jméno, a připustí, že to není špatné, když jeho přezdívka na něj upozornila dřív než fotbalové schopnosti.

Dnes už jeho jméno soupeře děsí. Dokonce bývá srovnáván s Pelém... "Já a Pelé? Nesmysl! On byl nedostižný génius. Já jsem jiný typ, jsem Kaká...," odmítá sympatický mladík srovnání s géniem. V prosinci 2005 se oženil s osmnáctiletou Caroline Celiovou. Když kráčel k oltáři, zpíval mu sbor píseň, kterou si Kaká k tomuto obřadu sám složil...

Reklama

Související témata: