Hlavní obsah

Italům se vrátil Totti, ale svírá je skandál

PRAHA

O dvou postupujících už může být rozhodnuto, když za měsíc na světovém šampionátu v Německu narazí čeští fotbalisté na svého posledního soupeře v základní skupině E - Italy. Ale určitě to bude ostrá bitva. Třeba i o to, kdo se vyhne věhlasným Brazilcům v úvodu vyřazovací fáze.

Foto: internet

Francesco Totti

Článek

Více může v té době být jasno také o aféře, která svírá fotbal na Apeninském poloostrově. Skandál ovlivňuje i přípravu jednoho z favoritů mistrovství. Půjde Juventus do II. ligy? Kteří hráči jsou namočeni? Jaké dostanou tresty? Tyhle otázky se omílaly více než třeba nominační otazníky, jež by jinak vládly debatám v zemi, která fotbalem žije. A je i přes trable spolufavoritem šampionátu.

Ovšem už záhy, hned v prvním kole vyřazovací části, může narazit na mimořádně silného protivníka - Brazílii. "Máme-li jít dál, přenecháme ji raději někomu jinému. Ale jedno je jisté: Itálie se nemusí nikoho bát," vzhlíží optimisticky k MS trenér Marcello Lippi, ale s úsměvem přiznává, že připravil alternativu i pro případ brzkého nezdaru. "Přátelům jsem řekl, ať připraví naši loď. Bude pak lepší na chvíli zmizet."

Ale do smíchu mu jinak moc není. Podle tisku čelí tlakům, aby v souvislosti s aférou odstoupil. Vypovídal jako svědek a skandál se ho prý možná také dotkne. Jeho syn Davide je totiž hráčským agentem a úřady mají podezření, že bývalý generální manažer Juventusu Moggi nutil Lippiho nasazovat v národním mužstvu hráče turínského klubu, aby tak zvýšil jejich cenu na přestupovém trhu. Lippi, jenž do roku 2004 Juventus s Pavlem Nedvědem trénoval, to popřel.

"Lippi na mistrovství světa znamená riziko," naznačuje list Gazzetta dello Sport ostře, že by kouč měl zvážit odchod. La Repubblica míní, že na Lippiho je vyvíjen "tlak shora, který může mít politické pozadí". Jeden z prokurátorů Luca Palamara ale uvedl, že úřady o Lippiho budoucnosti u týmu rozhodovat nebudou. "To není náš problém," cituje ho ČTK.

Totti brání Buffona

Síla Italů je přes potíže zřejmá. Až nečekaně rychle je po těžkém zranění nohy zpět na hřišti Francesco Totti. Další opory týmu jsou v klubech nejzářivějšími hvězdami. Lippi, zdá se, tak jako při všech předešlých italských úspěších, může sázet na super silný útok. Fandové se nemusí bát nudné defenzívy. Lippi, který vystřídal po minulém Euru Trapattoniho, vlil do týmu energii. Luxusní problém musí řešit při obsazování ofenzívních postů. "Ano. Toni, Gilardino, Iaquinta nebo Del Piero odehráli skvělou sezónu," ví Lippi.

Ale kdo ví, jestli někteří z nominovaných nebudou muset kvůli aféře šampionát vynechat. Ze sázení na zápasy je podezřelý brankář Gianluigi Buffon z Juvenstusu. Osmadvacetiletý gólman se sám přiznal, že sázel. "Ale ne na zápasy italské Serie A," snaží se bránit.

Za Buffona se postavil kapitán týmu Francesco Totti. "Je to skvělá osobnost. Nevěřím, že něco provedl, ale i kdyby udělal chybu, postavil bych se za něj," brání spoluhráče Totti, o jehož účinkování na MS musel alespoň na chvíli pochybovat Lippi.

Na trávník se vrátil šest týdnů před mistrovstvím po tříměsíční pauze zaviněné zlomeninou levé nohy a přetrženými vazy v kotníku. Obrázek jeho skroucené nohy obletěl svět. "Mám obrovskou chuť zase běhat a hrát," připomíná Totti. Právě na něm hodlá Lippi stavět taktiku. "Trénovat začal o dva týdny dříve než se čekalo," libuje si kouč.

Do reprezentace se vrací i Filippo Inzaghi, a to po dvou letech. Během nich prodělal operace kolena, bojoval se zraněními kotníku. Úspěšně. Na rozdíl od Christiana Vieriho, jehož vyřadilo zranění kolene.

Italská nominace
Brankáři
Buffon (Juventus), Peruzzi (Lazio), Amelia (Livorno).
Obránci
Zaccardo (Palermo), Nesta (AC Milán), Cannavaro, Zambrotta (oba Juventus), Materazzi (Inter Milán), Grosso (Palermo), Oddo (Lazio), Barzagli (Palermo). Záložníci: Pirlo, Gattuso (oba AC Milán), De Rossi, Perrotta (oba AS Řím), Camoranesi (Juventus), Barone (Palermo).
Útočníci
Toni (Fiorentina), Totti (AS Řím), Gilardino, F. Inzaghi (oba AC Milán), Iaquinta (Udine), Del Piero (Juventus).
Před MS odehrají přípravné zápasy se Švýcarskem a Ukrajinou.
Program skupiny E: 12. 6. - 18 h: USA-ČR (Gelsenkirchen), 21 h: Itálie-Ghana (Hannover), 17. 6. - 18 h: ČR-Ghana (Kolín n . R.), 21 h: Itálie-USA (Kaiserslautern), 22. 6. - 16 h: ČR-Itálie (Hamburk) a Ghana-USA (Norimberk).

Reklama

Související témata: