Hlavní obsah

Loučení nejdražšího a nepostradatelného Francouze

Radek MalinaPrávo

Loučení s nejasným koncem čeká na francouzského záložníka Zinédina Zidana při mistrovství světa v Německu. V červnu oslaví rodák z Marseille čtyřiatřicáté narozeniny. A po šampionátu už nehodlá pokračovat v kariéře, přestože má ještě jeden rok platný lukrativní kontrakt v Realu Madrid.

Foto: soccer.cplaza.ne.jp

Zinédine Zidane dovedl Francii jako kapitán i k titulu mistrů Evropy.

Článek

Na profesionální dráhu se vydal před 18 lety v AC Cannes, odkud odešel po čtyřech letech do Bordeaux. Další čtyři roky ho pak dělily od přestupu do Juventusu Turín. Tady se hvězda nejmladšího z pěti dětí alžírských přistěhovalců rozzářila naplno.

Slavil triumf v italské lize, Superpoháru a Interkontinentálním poháru. Stejné trofeje včetně vítězství ve španělské lize bral po přestupu do Realu Madrid. Ten ho z Juventusu vykoupil v létě 2001 za 76 miliónů eur, tedy přibližně dvě miliardy korun, což Zidaneho učinilo nejdražším fotbalistou světa.

Ve Španělsku oslavil i triumf v Lize mistrů. Na kontě má tři vítězství v anketě FIFA o nejlepšího světového fotbalistu roku, v roce 1998 vyhrál Zlatý míč. S Realem Madrid má smlouvu až do léta 2007, ale v dubnu letošního roku oznámil, že ji nenaplní: "Po mistrovství světa ukončím kariéru. Je to moje definitivní rozhodnutí."

Chyběla motivace

Důvody, proč borec s vytříbenou technikou opustí fotbalový svět, jsou prosté. "Musím poslouchat své tělo. Nemohu pokračovat další rok," připomněl zdravotní problémy.

Dalším faktorem byla chybějící motivace. "V mém věku je všechno složitější. Vím, že nemohu být lepší. A pokud se vám nedaří naplnit plány, kladete si nejrůznější otázky," naznačil i faktor v podobě nezdarů Realu Madrid.Právě vřelý vztah ke španělskému klubu ho přiměl k včasnému rozhodnutí oznámit ukončení kariéry.

"Chtěl jsem jednat na rovinu. Real má dostatek času najít si náhradu," vysvětlil otec synů Enza, Luka a Thea. Když nastoupil k poslednímu zápasu na San Bernabeu, připravili mu příznivci bombastické rozloučení. Skandovaný potlesk a transparenty s jeho číslem 5 přivedly Zidana do rozpaků. Divákům se odměnil gólem. Ten možná ale nebyl poslední v kariéře.

Nechtěl přihlížet trápení v kvalifikaci

Zidane se totiž před rokem vrátil do francouzské reprezentace, aby týmu pomohl v boji o MS. Dvanáct měsíců prožil v ústraní. Francii přivedl ke zlatu na MS 1998, kde ve finále vstřelil dva góly Brazilcům. O dva roky později jako kapitán vedl Francii ke zlatu na ME.

Jenže nezdar na MS 2002 a evropském šampionátu v Portugalsku ho přiměl opustit národní tým. "Cítil jsem, že kritika mířila především na mne. Proto jsem skončil. Byl čas nechat vyniknout mladší," vyznal se tehdy.

Ale Francie se v kvalifikaci trápila. "Když mi trenér Domenech zavolal, rozhodl jsem se pomoci. Nechtěl jsem nečinně přihlížet. Navíc ve mně hlodaly nezdary z Japonska a z Portugalska," prohlásil. Mužstvo s ním dostalo nový impuls. Ukázal, že je nepostradatelný.

A teď může napsat zlatou tečku za kariérou. Čekají ho minimálně tři zápasy. "Jsem rád, že všechny otázky kolem mé osoby jsou vyřešeny a já mám čistou hlavu," prohlásil Zidane, jenž má na kontě 99 reprezentačních zápasů a 28 gólů.

Reklama