Hlavní obsah

Experti nepochybují, že se Rosický v Arsenalu prosadí

PRAHA

Přestup z Dortmundu do slavného Arsenalu je pro Tomáše Rosického skvělou volbou. Shodují se na tom čeští fotbaloví trenéři, kteří v anketě ČTK nepochybují o tom, že se reprezentační středopolař v dresu londýnských "Kanonýrů" výrazně prosadí. Podle expertů je pro Rosického odchod do Arsenalu lepší než angažmá ve španělském Atlétiku Madrid, kam měl původně namířeno.

Článek

"Přestup Tomáše do Arsenalu je vynikající po všech stránkách, o takovém angažmá sní všichni fotbalisté. Tomášovi nezbývá než pogratulovat, konečně se mu splnilo přání o přestupu do absolutního top klubu. Ještě víc v něm rozkvete a naplno rozvine svůj obrovský potenciál. A dobré je, že se přestup uzavřel před mistrovstvím, Tomáš bude mít aspoň klid," uvedl teplický kouč Vlastislav Mareček.

Čeští trenéři si myslí, že Rosický do herního stylu Arsenalu dokonale zapadne. "Arsenal bude Tomášovi určitě skvěle sedět. Hrají fotbal, který mu bude maximálně vyhovovat - rychlý, kombinační, s bleskovým přechodem do útoku.

To je přesně ta Tomášova parketa," uvedl trenér mistrovského Liberce Vítězslav Lavička, který se s Rosickým potkal při společném působení ve Spartě, kdy Lavička dělal asistenta a Rosický byl na prahu velké kariéry.

Dobře zapadne do mozaiky Arsenalu

"Dobře si pamatuji zápas v Lize mistrů proti Arsenalu, který se Tomášovi hodně povedl. Trenér Wenger na něj zjevně nezapomněl. O Tomáše nemám strach, přestup zvládne," podotkl Lavička.

S Lavičkou souhlasil i Dušan Uhrin mladší, trenér letošního ligového překvapení z Mladé Boleslavi. Podle Uhrina je Rosický tím hráčem, který v Arsenalu zatím chyběl.

"Tomáš dokonale zapadne do té mozaiky. Trenér Wenger moc dobře ví, proč Tomáše kupoval. Rosický má jeden z nejlepších přechodů do ofenzivy na světě, tím Arsenalu určitě nesmírně pomůže," prohlásil Uhrin. "Je lepší, že jde do Anglie a ne do Španělska. V Arsenalu bude hrát o titul, pravidelně Ligu mistrů, to by v Atlétiku zatím zaručené neměl," připomněl Uhrin.

Bude si rozumět se spoluhráči

Rosický prý přestupem do londýnského klubu získá potřebný nový impulz pro další kariéru. "V Dortmundu už byl přece jenom hodně dlouho, měl tam místo jisté. Změnu prostředí už hodně potřeboval. V Arsenalu dostane novou jiskru, bude hrát na krásném novém stadionu. I konkurence mu ale určitě hodně pomůže a celkově ho to tam nakopne. Nepochybuju o tom, že se tam prosadí," uvažoval František Straka, bývalý kouč Teplic, Sparty a naposledy Plzně.

"Rosický se do Arsenalu hodí, navíc si určitě bude rozumět se skvělými spoluhráči Henrym, Fabregasem, Ljungbergem nebo Hlebem," podotkl Straka.

Nadšen z přestupu Rosického do Arsenalu je nový olomoucký kouč Vlastimil Palička. "Já to velice vítám. Když srovnám styl hry Arsenalu a Tomáše, tak si myslím, že by měl do sestavy zapadnout. Arsenal nehraje typický anglický fotbal, ale kombinuje po zemi a vůbec nemám obavy z nějaké agresivity."

Přínos to bude i pro národní tým

"Tomáš se již naučil být odolný a sám dokáže míče agresivním způsobem získávat," řekl pro ČTK Palička, který prý londýnský tým rád sleduje. "O to více se budu dívat nyní a jsem přesvědčen, že je to pro Tomáše dobrá volba," pokračoval Palička.

I kouč Slavie Praha Karel Jarolím si myslí, že tento přestup bude přínosem pro samotného hráče i český národní tým. "Pro Rosického je to určitě velmi zajímavá změna a měl by to pro něj být i posun po sportovní stránce. Arsenal hraje pravidelně o nejvyšší příčky v anglické lize a letos se prosadil i v Lize mistrů a hraje atraktivní fotbal," míní Jarolím, jenž je přesvědčen, že pro Rosického to bude velká výzva.

Bývalý internacionál Antonín Panenka je rovněž přesvědčen, že změna Rosickému pomůže, navíc to hodnotí kladně i s ohledem na nadcházející mistrovství světa.

"Určitě se tím před šampionátem uklidní, bude více v pohodě," poukázal na přínos pro trenéra Karla Brücknera. "Tomáš byl v klubu, kterému se tři roky nedařilo. Navíc se potýkal s problémem, že cizinec musí být vždy tím nejlepším, a to na klidu nepřidá," ví z vlastní zkušenosti Panenka.

Reklama

  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava