Hlavní obsah

Brückner vezme do Německa i náhradníka Sivoka

PRAHA

Čtyřiadvacet českých fotbalistů odjede na světový šampionát do Německa. Po čtvrtečním vyřazení Vladimíra Šmicra trenér Karel Brückner oznámil, že zraněného záložníka v nominaci nahradí Libor Sionko, kouč ale do dějiště šampionátu vezme i nově povolaného Tomáše Sivoka. Brückner to řekl novinářům před začátkem podvečerního tréninku národního týmu v Praze na Strahově.

Článek

Brückner litoval, že přišel o jednoho z klíčových hráčů svého výběru. "Vláďa je muž výjimečných okamžiků, jemu můžeme hodně děkovat za to, že na šampionátu vůbec jsme. Ale s tím zraněním to bylo trápení, neléčilo se to tak rychle, jak bylo potřeba," prohlásil Brückner.

Na druhou stranu je prý dobře, že na variantu se zraněním byl tým připraven a Sionko mohl okamžitě naskočit do rozjetého vlaku. Navíc trenér povolal Sivoka, který zaujme dosavadní Sionkovu roli.

"A Sivok moji zprávu přijal s nadšením, to by se u každého nestalo, je to nevděčná role. Mluvil jsem ale i s panem (trenérem Sparty Stanislavem) Grigou a ten byl zprávou také příjemně překvapen. Tomáš si to zaslouží," uvedl reprezentační kouč.

Sivok určitě s týmem vyrazí do Německa. "Nejméně do 12. června zůstane s námi. Nevíme, co se ještě může stát, máme tam problémy na postech, kde on hrává," připomněl trenér, že se zraněným kolenem stále laboruje Tomáš Galásek. Až na místě prý vedení týmu rozhodne, jak dlouho Sivok skutečně zůstane. Změnit soupisku může tým ještě 24 hodin před prvním zápasem, v českém případě tedy 11. června odpoledne. Sionko odkládá stěhování

Sionkovo dopsání na soupisku mezitím začalo řešit vedení národního týmu, které také zjišťovalo, zda bude oficiální lékař turnaje skutečně chtít vidět zraněného fotbalistu, jak určoval reglement.

Sionko zraněného kamaráda litoval. "Pro mě je to dobrá zpráva, jedu na turnaj. Ale horší to je pro Vláďu, prožívá smutné chvíle," řekl Sionko, který musí odložit stěhování z Vídně do Glasgowa. "Rád to odkládám, po šampionátu budu mít dost času," dodal.

Jako první zvěstoval zprávu manželce, který prý byla nadšená stejně jako on. "Samozřejmě má z toho radost, je to vrchol mé kariéry. Po té neúspěšné baráži před minulým světovým šampionátem mě napadaly různé myšlenky, ale jsem hrozně šťastný, že se toho nakonec dočkám," uvedl Sionko.

Na trénink vyrazilo všech 24 hráčů, ovšem rekonvalescenti Tomášové Rosický a Galásek měli individuální přípravu, samostatně také začal jejich jmenovec Sivok. Za uzavřenými dveřmi nacvičovali fotbalisté přechod do útoku a další taktické činnosti, které měly soupeřům zůstat utajeny.

V pátek už čeká na hráče tradiční předzápasový program. V sobotu vpodvečer je totiž čeká generálka na světový šampionát, v níž se v Praze střetnou s týmem Trinidada a Tobaga. Do Německa odcestují ve středu 7. června.

Reklama