Hlavní obsah

Čeští fotbalisté jsou v Německu, mise začíná

WESTERBURG

Česká fotbalová reprezentace je už v dějišti mistrovství světa v Německu. Ve středu jejich Boeing 737 obkroužil kolem letiště Siegerland a přesně v 11:34 přistál na německé půdě. Národní tým tak zahájil svoji misi, v jejímž cíli může být 9. července finále v Berlíně.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Čeští fotbalisté vystupují na letišti Siegerland.

Článek
Fotogalerie

Siegerland je nejvýše položeným letištěm v Německu a nadmořskou výšku 600 metrů připomínal studený vítr, který areálem při přistání leteckého speciálu foukal. Normálně by tam Boeing 737 dosednout nemohl, ale protože s 53 pasažéry na palubě vážil jen polovinu obvyklé váhy, mohli fotbalisté přistát blíže svému tréninkovému centru a hotelu.

Pro místní obyvatele to byla velká událost, už hodinu před přistáním postávaly na letišti přibližně tři stovky lidí, fanoušci měli české vlajky a například dres bývalého záložníka Dortmundu Tomáše Rosického. Z reproduktorů vyhrávaly písničky devatenáctileté britské zpěvačky Joss Stone, rozdávala se domácí specialita - bramborový chléb s máslem.

Vítězná země má přinést vítězství

Přivítat české fotbalisty přišel prezident krajského fotbalového svazu Porýní Walter Desch, slavnostní projev měl zástupce Zemské rady Siegen Paul Brener. Ten národnímu celku připomněl, že přistáli na vítězném území.

"Přistáli jste v Siegerlandu, což je vítězná země. Navíc máme nejvýše položené letiště v Německu. Takže jste odstartovali hodně vysoko a snad také dosáhnete velkého úspěchu. Držíme vám palce," řekl Brener. Přivítání si nenechala ujít pětice okolních starostů - nechyběl starosta místního Burbachu Christoph Ewers ani politický zástupce okresu, kde je český tým ubytován - Günter Raspel.

Z letadla jako první vystoupil manažer reprezentace a svazový místopředseda Vlastimil Košťal, následovaný trenérem Karlem Brücknerem. Jako první se z hráčů objevil náhradní brankář Antonín Kinský, po němž následoval zástup ostatních hráčů. Ten uzavírala zkušená trojice Ujfaluši - Nedvěd - Poborský.

To důležité teprve přijde

Z letiště zamířil český autobus do hotelu Lindner, kde bude během základní skupiny bydlet. [více o hotelu najdete zde] Tam je čekal nastoupený dvousetčlenný personál, který měl přes černé zástěry českou symboliku v podobě české vlajky. Vedení hotelu si s každým členem výpravy podalo ruku, pak reprezentanti zamířili do pokojů. "Je to hezké přivítání, ale to důležité teprve přijde," řekl obránce Tomáš Ujfaluši.

Český tým čeká ve středu odpoledne první trénink ve Westerburgu, šampionát zahájí v pondělí 12. června utkáním proti USA.

Reklama