Hlavní obsah

Fotbal MS on-line: Německo vs. Kostarika

MNICHOV/PRAHA

Měsíce napjatého očekávání končí, fotbalový svátek je tady. Po čtyřech letech se v Německu sešlo dvaatřicet vyvolených fotbalových týmů, aby po měsíčním boji mohl být korunován nový mistr světa. Turnaj zahájí duel pořadatelské země s Kostarikou. Zápas z Allianz Areny v Mnichově můžete od 18 hodin sledovat v on-line reportáži na Sport.cz.

Článek

Už tak nervózní Německo dostalo před pátečním startem fotbalového mistrovství světa proti Kostarice další důvod k obavám. Definitivně se totiž rozhodlo o tom, že v úvodním zápase šampionátu nebude moci nastoupit kapitán Michael Ballack. Podle odborníků suverénně nejlepší hráč pořadatelské země do pole bude slavnostní chvíle sledovat se zraněním lýtkového svalu jen jako divák.

V celé zemi ochladlo optimistické očekávání. "Všichni víme, jak je (Ballack) důležitý pro tým," řekl kanonýr Miroslav Klose. Vysoký hlavičkář z Brém často těží z Ballackových centrů. V pátek by si přál skórovat víc než jindy. Slaví totiž osmadvacáté narozeniny a gól společně s výhrou před 65 tisíci diváky v mnichovské Allianz Areně by pro něj byly skvělým dárkem.

Němci si mohou gratulovat k tomu, že na úvod dostali tým, který je z formy. Kostaričané prohráli šest z posledních sedmi zápasů, naposledy 0:2 s výběrem Katalánska. Naděje upínají k návratu uzdravené hvězdy Wanchopeho, pevné obraně a také dlouhodobě nepříznivé bilanci favoritů v zahajovacích zápasech. Naposledy senzačně prohrála před čtyřmi lety Francie se Senegalem. Shodou okolností i ona tenkrát nastoupila bez svého tvůrce hry, neboť Zidane byl zraněn.

I když je Klinsmann u německé reprezentace už dva roky, pořádnou prověrku s ní nezažil. Protože jako hostitel mělo Německo účast na závěrečném turnaji jistou, jedinými soutěžními zápasy pro něj byly duely na Poháru FIFA. "Nepopírám, že cítím velký tlak," řekl.

Zápas začíná v 18:00, řídit jej bude Argentinec Horácio Elizondo.

Pravděpodobné sestavy
Německo: Lehmann - Friedrich, Metzelder, Mertesacker, Lahm - Schneider, Frings, Ballack, Schweinsteiger - Podolski, Klose.
Kostarika: Porras - Umaňa, Marín, L. González - Sequeira, G. Martínez, Solis, Centeno, D. Fonseca - Gómez, Wanchope.

Reklama

Související témata: