Hlavní obsah

Červenobílá armáda zaplavila cely Frankfurt

FRANKFURT

Úřední řeč angličtina, skoro celé město zahaleno do červené a bílé. Angličtí fanoušci obsadili v sobotu Frankfurt, aby přišli povzbudit své mužstvo v zápase proti Paraguayi. A i když utkání v úmorném vedru za moc nestálo, radost byla veliká. Anglie vyhrála l :0 a řádně se slavilo. Centrum Frankfurtu připomínalo jeden velký mejdan.

Článek

Pivo teklo proudem, i když třetinka stála v přepočtu 100 korun. "Je to levnější než v Anglii," mávl rukou Jerry Graves, který přijel s partou kumpánů z Newcastlu. Jak na něj zapůsobil zápas? "Začátek turnaje, bylo to trochu trápení. Ale až začne hrát Rooney, bude to jízda. Uvidíš," řekl a popadl další pivo.

Prodavači si od rána mnuli ruce. Kromě alkoholu šly na dračku i anglické vlajky, i když většina fanoušků si je přivezla už z domova. Bulvární deník Sun rozložil u stadiónu velký stan, aby obdaroval anglické příznivce speciálními papírovými megafony i velkými nafukovacími rukavicemi na roztleskávání.

Když chceš, lístek seženeš

Pokřik "Come on England" se nesl široko daleko ještě hodiny předtím, než mexický sudí zahájil zápas. Davové šílenství nastalo, když krátce před půl druhou vjížděl do stadiónu autobus, v němž seděly manželky a přítelkyně anglických reprezentantů. Dokonce i nejslavnější z nich, Victoria Beckhamová, pokynula na pozdrav. Přesně ve 13.35 přijel autobus s týmovým sloganem One nation, one trophy, eleven lions. Neboli jeden národ, jedna trofej, jedenáct lvů. Lvi, to jsou angličtí reprezentanti. Řev fanoušků sílí, z předního sedadla hned za řidičem mává švédský trenér Sven Göran Eriksson. Do zápasu zbývá už jen chvíle.

Stadión s kapacitou 48 000 diváků je jeden velký anglický kotel. V jednom koutě se krčí asi 3000 příznivců Paraguaye, jinak samí Angličané. Bílé vlajky s červeným křižem vlají úplně všude. "Když chceš, lístek se dá sehnat vždycky. Koupil jsem ho až tady," prozrazoval jeden z mnoha, který radostně mával zelenou vstupenkou.

Kdo se na stadión nedostal, zůstal v centru města a spokojil se s obrovskou obrazovkou, i když kvůli ostrému slunci na ní nebylo skoro nic vidět. Ve finále to bylo jedno, protože každý z barů má vlastní televizi a láká anglické fanoušky na rozmanitý výběr alkoholických nápojů. "Jsou to dobří zákazníci, na peníze moc nekoukají. A žádné problémy s nimi nejsou, jsou fajn," tvrdil spolumajitel brazilského baru Flamengo, kde se kromě piva prodávaly i míchané nápoje Caipirinha, Margarita či Mojito. Sklenice za 6 eur a k tomu pořádná porce samby z reproduktorů.

Zatím žádné rvačky

Když napochodovalo jedenáct anglických "lvů" na trávník stadiónu, strhl se jásot. "England, England" se rozléhalo všude. A když začalo 40 000 hrdel zpívat anglickou hymnu God Save The Queen, člověka až mrazilo v zádech. Erikssonovi svěřenci sice zrovna nezářili, přesto je věrní fanoušci mohutně povzbuzovali až do konce.

Na zápas se také sjela řada slavných osobností včetně následníka trůnu prince Williama, který týmu přivezl dopis od královny Alžběty II. Po utkání už mimořádná bezpečnostní opatření včetně létajících vrtulníků nad městem nebyla potřeba. Žádné rvačky se nekonaly. Pověst vyhlášených a po celém světě obávaných výtržníků fanoušci Anglie zatím nenaplnili.

Reklama

Související témata: