Hlavní obsah

Americký tisk tvrdě kritizoval vlastní fotbalové mužstvo

Americký tisk ve svých internetových vydáních v noci na úterý vysoce ocenil hru českých fotbalistů v zápase proti americkému týmu na mistrovství světa v Německu a zároveň ostře kritizoval výkon Američanů. Houston Chronicle například označil Čechy spolu s Italy za "fotbalové aristokraty". Na stranu Američanů ale dopadla tvrdá slova.

Článek

"Neztratili jen pondělní utkání. Byl to debakl, Češi je zřídili a smetli. Knokaut 3:0 dostal americké mužstvo do nebezpečí vyřazení v prvním kole," varoval na své stránce deník The Washington Post.  "Nehráli jsme dobře, nebojovali jsme. Nevytvořili jsme herní situace," cituje deník brankáře Kasey Kellera, jednoho z mnoha hráčů, které kritizoval trenér Bruce Arena. "Byla to ostuda. Totálně jsme zápas promarnili a teď z toho máme pocit frustrace," přiznal.

Útočníci Landon Donovan a Brian McBride si ani nevystřelili a DaMarcus Beasley se odhodlal k jedinému pořádnému kopu, konstatuje list. Arena, který jen výjimečně kritizuje své svěřence veřejně, se tentokrát "se vzteklým výrazem ve tváři" ale nedokázal držet zpátky. "Landon neukázal žádnou agresivitu, nic nepředvedl ani Beasley." Jediné uznání si od něho vysloužil týmový nováček Bobby Convey, který měl alespoň "kuráž k útoku".

Může být ještě hůře, poznamenává deník. V sobotu se Američané střetnou s trojnásobným světovým šampionem Itálií, která v pondělí porazila Ghanu 2:0.

Povzbuzení prezidenta Bushe nepomohlo

"Všichni se musíme rychle poučit, hlavně ti mladí kluci," řekl kapitán amerického celku Claudio Reyna. "Nemůžeme na zlepšení čekat měsíce nebo roky. Musíme to udělat rychle. Myslím, že jsme toho schopni," dodal. Za hlavní považuje "být odvážný a chtít se dostat k míči".

Média připomínají, že americkému týmu nepomohl ani povzbuzující telefonát prezidenta George Bushe, v němž jim ještě před utkáním s Čechy popřál hodně úspěchů na šampionátu. Místo toho hráči prý svým výkonem rozladili kolem pěti tisíc fanoušků na místě a statisíce u obrazovek ve Spojených státech.

Na zápasy do Německa dorazilo nebo se chystá přes 15 000 amerických fotbalových nadšenců. Po první várce téměř 10 000 vstupenek se v den zahájení prodeje prý jen zaprášilo.

Evropský socialistický sport

Tisk si také všímá bezpečnostních opatření kolem amerických hráčů. "Když v pondělí vyjížděli z hotelu na zápas proti České republice, obklopoval je nepřetržitě policejní konvoj, úředníci ministerstva zahraničí a osobní strážci. Americký autobus je jediný ze všech 32 týmů, který nenese jméno země," konstatoval na své stránce Sport Illustrated.

Na slavných evropských hřištích se ale odehrává i zápas za respekt fotbalu ve Spojených státech, uvedl Sport Illustrated. Množství amerických sportovních fanoušků podle něho stále není přesvědčeno, že si fotbal, v americké terminologii soccer, zasluhuje jejich pozornost. Dokládá to citátem bývalého kongresmana a někdejšího hráče amerického fotbalu Jacka Kempa ve Sněmovně reprezentantů: "Americký fotbal je demokratický, je to kapitalismus, kdežto soccer je evropský socialistický sport."

Reklama

Související témata: