Hlavní obsah

Fotbal MS on-line: Německo vs. Polsko

PRAHA/DORTMUND

Fotbalisté Polska se mohou ve středu stát vůbec prvním týmem na světovém šampionátu, který se rozloučí s vidinou vyřazovacích bojů. Pokud v úvodním zápase druhého kola podlehnou domácímu Německu, zbyla by jim jen čistě teoretická naděje na postup ze skupiny A. Sledujte utkání v on-line reportáži na Sport.cz.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Kapitán Německa Michael Ballack (vpravo) protestuje proti rozhodnutí sudího Mediny Cantaleja.

Článek

Krutou shodou okolností mohou Poláky poslat domů jejich krajané. Kanonýři Klose a Podolski se narodili v Polsku, ovšem místo své rodné vlasti si vybrali dres sousedního Německa. "Hraju za něj a chci vyhrát. I proti Polsku," řekl lakonicky Klose, který s dvěma trefami patří mezi pětici nejlepších střelců turnaje.

Poláci budou bojovat doslova proti všemu. Třeba proti vzájemné bilanci, kterou mají s Němci žalostnou. Ze čtrnácti duelů jich deset prohráli a zbytek remizovali. Jejich rival je už na mistrovství světa na svém území jednou rozesmutnil, když je v roce 1974 zdolal v zápase o postup do finále 1:0.

Němci jsou navíc na dortmundském Vestfálském stadionu nezdolní: z 13 zápasů tam nevyhráli jen při remíze s Walesem a zvlášť famózně tam vystupují v soutěžních zápasech. V osmi odehraných tam mají průměr 5,25 vstřelené branky na zápas včetně triumfu v baráži na minulý šampionát nad Ukrajinou 4:1. "Doufám, že s tou podporou zdejšího publika vyhrajeme znovu," uvedl Klinsmann.

Pokud by se tak stalo, byl by jeho tým jednou nohou v osmifinále. Ovšem je tu jedno varování: od výhry nad Chorvatskem ve čtvrtfinále mistrovství Evropy v roce 1996 neporazili na velkém turnaji žádný evropský tým. Ve středu ale bude mít Klinsmann znovu k dispozici uzdraveného kapitána Ballacka, jenž úvodní zápas šampionátu vynechal kvůli zranění lýtkového svalu. Poláci chystají změny v sestavě, ale Janas je odmítl dopředu prozradit.

Zápas skupiny A začíná v Dortmundu ve 21:00, řídit jej bude Španěl Luís Medina Cantalejo.

Pravděpodobné sestavy
Německo: Lehmann - Friedrich, Metzelder, Mertesacker, Lahm - Schneider, Frings, Ballack, Schweinsteiger - Podolski, Klose.
Polsko: Boruc - Bak, Jop, Michal Žewlakow, Baszczynski - Krzynówek, Jeleň, Szymkowiak, Sobolewski - Smolarek, Žurawski.

Reklama

Související témata: