Hlavní obsah

Neuville v nastavení přiblížil Německu osmifinále

DORTMUND

Fotbalisté Německa vykročili na mistrovství světa do osmifinále. Domácí hráči díky gólu střídajícího Olivera Neuvilla z nastavení porazili ve středu Polsko 1:0 a podle všeho jim postup neunikne . Poláci hráli od 75. minuty bez vyloučeného Sobolewskiho a neodolali drtivému tlaku domácích. Polsko tak po zítřejším zápase Ekvádoru s Kostarikou může být prvním vyřazeným celkem na šampionátu.

Článek

Na zápas domácího celku znovu zavítala německá politická elita, nechyběl ani předseda organizačního výboru Franz Beckenbauer. Společně na zaplněném Vestfálském stadiónu sledovali snahu německých fotbalistů o přiblížení postupu do osmifinále šampionátu. V brance domácích stál znovu Jens Lehmann, který se v prvním utkání proti Kostarice lehce zranil, ve středové řadě nastoupil uzdravený kapitán Michael Ballack.

Domácí zahájili náporem a už po třech minutách dostal Krzynowek žlutou kartu za faul na Schneidera. První střelu na branku ale obstaral Polák Maciej Zurawski. Z protiútoku mohli udeřit domácí. Ballack se zasekávačkou zbavil protihráče a poslal do šance Kloseho. Polský rodák ale křižnou střelou Boruce nepřekonal.

Hosté se ale postupně osmělovali a kombinací se dostávali před branku gólmana Arsenalu. Po dvaceti minutách ale utekl Lahm a přesným centrem našel osamoceného Kloseho. Na domácího kanonýra polská obrana totálně zapomněla, jenže Klose nepotvrdil své hlavičkářské schopnosti.

Před koncem poločasu se obtočil kolem obránce Podolski, namazal na hranici pokutového území Schweinsteigerovi. Záložník mnichovského Bayernu ale z dobré pozice úvodní gól zápasu nevstřelil. Největší příležitost ale spálil domácí talent Lukas Podolski. V nastaveném čase první půle Schweinsteiger patičkou vysunul Lahma, jehož centr si domácí útočník pohotově zpracoval. Z pěti metrů ale podél padajícího Boruce zamířil těsně vedle.

Polsko neodolalo závěrečnému tlaku

Poláci si po prohře s Ekvádorem nemohli dovolit další zaváhání a po přestávce přidali. Německým fotbalistům se postupně začala na kopačky vkrádat nervozita, utíkaly jim jednoduché přihrávky. Ale po chvíli se německá mašina znovu rozjela.

Navíc čtvrt hodiny před koncem zbytečně fauloval Sobolewski, a protože už měl žlutou kartu, druhé napomínání znamenalo automaticky vyloučení. Němci do svého soupeře bušili, ale gól nemohli vstřelit. Neuspěl Lahm, neujala se dorážka Ballacka, ve vyložené pozici zklamal střídající Neuville. Poláky skvělými zákroky držel gólman Boruc.

A když už byl překonaný, pomohlo mu břevno. V nastaveném čase dokonce dvakrát během několika sekund. Nejprve hlavičkoval do břevna Klose, vzápětí bombou orazítkoval spojnici znovu Ballack. Pak si ale střídající Oliver Neuville naběhl na centr Odonkora a spustil německou radost.

Německo nepotvrdilo historickou statistiku, podle které v Dortmundu střílelo v průměru více než pět gólů za zápas. Proti Polsku se domácí prosadili jen jednou, ale přesto si po vítězství 1:0 prakticky pojistili vstupenku mezi nejlepší šestnáctku mistrovství. Zaplněný Vestfálský stadión se se svými hrdiny rozloučil hromovým - Jedeme do Berlína. Tam se 9. července hraje finálový zápas...

Německo - Polsko 1:0 (0:0)
Branka: 90+1. Neuville. Rozhodčí: Medina Cantalejo - Giraldez Carrasco, Medina Hernandez (všichni Šp.). ŽK: Ballack, Odonkor, Metzelder - Krzynowek, Sobolewski, Boruc. ČK: 75. Sobolewski. Diváci: 67 000 (vyprodáno).
Německo: Lehmann - Friedrich (64. Odonkor), Metzelder, Mertesacker, Lahm - Schneider, Ballack, Frings, Schweinsteiger (76. Borowski) - Podolski (71. Neuville), Klose. Trenér: Klinsmann.
Polsko: Boruc - Bak, Bosacki, Žewlakow (84. Dudka), Baszczynski - Krzynówek (76. Lewandowski), Jeleň (90. Brožek), Radomski, Sobolewski - Smolarek, Žurawski. Trenér: Janas.

Reklama

Související témata: