Hlavní obsah

Jankulovski: Pochybovačné hlasy mě zdravě naštvaly

Ve spolehlivou oporu národního celku se propracoval obránce Marek Jankulovski. V reprezentaci kroutí už sedmý rok a přestože v AC Milán letos příliš zápasů neodehrál, kouč pro něj má jen slova uznání. "Chvála moc těší. Jsem rád, že můžu pravidelně hrát," řekl levý obránce novinářům na mistrovství světa v Německu.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Marek Jankulovski.

Článek

Když porazíte Ghanu, budete mít jistý postup. Byla by to výhoda před utkáním s Itálií?

Strašně moc bych si přál, abychom si zajistili postup. To by bylo krásné, super. Nechtěl bych hrát o všechno proti Itálii.

Budou Afričané nebezpečnějším protivníkem než USA?

Je to kvalitní soupeř. Když ale podáme stejný výkon jako proti Američanům, tak postoupíme.

Sázkové kanceláře českému týmu před mistrovstvím příliš nevěřily. Po výhře nad USA začaly kurzy měnit. Proč nepatřili Češi mezi favority?

Asi se musíme vždycky v prvním zápase ukázat, aby nám začali věřit. První zápas se nám povedl, tak možná proto s námi začínají počítat. Ale pořád stojíme nohama na zemi, čeká nás dlouhá cesta.

Obrana bývá tradičně silnou zbraní reprezentace. Od startu přípravy na MS jste neinkasovali ani gól...

To mě jako obránce samozřejmě těší. Ale dobře brání celý tým. S každou nulou roste naše sebevědomí, snad to tak ještě nějakou dobu vydrží. Pro nás je důležité nedostat gól, jsme schopní pokaždé nějakou branku vstřelit.

V klubu jste neměl lehkou sezónu, do hry jste se příliš nedostal. Těší vás, že v reprezentaci máte místo v základu jisté?

Jsem samozřejmě rád. I když jsem moc zápasů neodehrál, fotbal jsem nezapomněl. Jsem zdravě nabuzený to všem ukázat, pochybovačné hlasy mě vyhecovaly.

V reprezentaci jste už přes šest let. Složení obrany se mění, vy jste stále jistotou její levé strany. Jak se reprezentace z vašeho pohledu změnila?

Když jsem do ní v roce 2000 načichnul, snažil jsem se užít si tu atmosféru. A snažil se od zkušenějších hráčů něco naučit. Teď můžu něco předat já, což mě těší.

Reklama