Hlavní obsah

Na fotbalovém MS hraje rekordní počet "přeběhlíků"

BERLÍN

Letošní mistrovství světa ve fotbale si připsalo historický rekord. Ještě nikdy v historii nereprezentovalo jednotlivé státy tolik hráčů, kteří původně měli jinou národnost. K tomu, aby si fotbalový profesionál splnil sen v podobě účasti na mistrovství světa, je někdy třeba udělat také něco jiného než kopat do míče, napsala agentura DPA. Třeba změnit občanství. V současném světě to není nic výjimečného.

Článek

Reprezentací s největším počtem "přeběhlíků" je paradoxně domácí Německo, kde se zřejmě nerodí dostatek kvalitních útočníků. Střílení branek tedy mají v popisu práce potomci polských rodičů Miroslav Klose a Lukas Podolski. Oba však žijí v Německu od raného dětství. Klose se s rodiči přestěhoval, když mu bylo osm let, Podolski dokonce již v druhém roce života.

Svou rodnou řeč však stále ovládají. Polsky se spolu dorozumívají především na hřišti, když nechtějí, aby jim soupeř rozuměl. Tuto fintu však nemohli využít v druhém utkání na turnaji, kdy nastoupili právě proti Polsku. Bývalým krajanům sice branku nevstřelili, to však za ně nakonec zařídil další "cizinec" v německém útoku Oliver Neuville, jehož kořeny jsou ve Švýcarsku. Rodák z Locarna získal německé občanství díky otci.

Na lavičce náhradníků ještě čeká na svou příležitost "Nigerijec" Gerald Asamoah, z Afriky pochází i další z hrdinů utkání s Polskem David Odonkor. "Jsme velmi rádi, že je tady máme," zhodnotil svou "cizineckou legii" trenér Jürgen Klinsmann a přiznal, že se stále jedná o jejím rozšíření. V jednání je občanství pro francouzského obránce Bayernu Mnichov Valeriena Ismaëla a tvůrce hry Schalke Lincolna, jehož domovinou je Brazílie.

Deco na pozvánku čekal marně

Právě Brazílie má na šampionátu největší hráčské zastoupení, přestože každý tým má v nominaci po 23 hráčích. Fotbalisté brazilského původu totiž hájí také barvy Japonska, Tuniska, Španělska, Portugalska a Mexika.

Jedním z nich je hvězdný záložník Barcelony Deco, který tak dlouho marně čekal na pozvánku do brazilského národního týmu, až se rozhodl reprezentovat Portugalsko. Debut si kuriózně odbyl právě proti Brazílii a navíc brankou zařídil své nové zemi výhru 2:1.

Na levé straně japonské obrany běhá Alex Santos. Jde také o Brazilce, který získal japonské občanství poté, co se v roce 1994 rozhodl opustit rodnou zemi a zkusit štěstí na Dálném východě. Zatímco za brazilskou reprezentaci by si asi těžko někdy zahrál, s Japonskem je již na druhém mistrovství světa.

Přeběhlíci nejsou jen Brazilci

Útočník Francileudo dos Santos se stal v roce 1999 králem střelců tuniské ligy a rok nato dostal nabídku získat občanství této severoafrické země. Možnosti využil až o čtyři roky později, hned ale vystřílel Tunisku titul mistra Afriky. Brazilské kořeny mají také záložníci Antonio Naelson čili Zinha, střelec třetí branky Mexika v utkání s Íránem, a Marcos Antonio Senna, který nastoupil v zahajovacím utkání Španělska v základní sestavě.

Ovšem "přeběhlíci" nejsou jen z Brazílie. Hrdina Austrálie Tim Cahill, který dvěma brankami otočil zápas s Japonskem, hrál ve 14 letech na mládežnickém turnaji za Samou. Poté, když měl možnost se vrátit do australské reprezentace, musel požádat FIFA o výjimku. Dostal ji i proto, že se narodil v Sydney.

K "multinárodnostním" hráčům patří také reprezentant Anglie Owen Hargreaves z Bayernu Mnichov. Jeho otec je Angličan, matka z Walesu, sám se narodil v Kanadě a od roku 2000 hraje v Německu. Jako mladý si mohl vybrat, jestli bude reprezentovat Anglii, Wales, či Kanadu. Hargreaves si vybral Anglii, tedy tým, kde má sice daleko větší konkurenci, ale zase se s ním probojoval na mistrovství.

Ibrahimovič B-team odmítl

Také soupeř české reprezentace ve skupině E Itálie má ve svém středu hráče, který se nenarodil na Apeninském poloostrově. Jde o Maura Camoranesiho, jehož rodištěm je Argentina. I on si díky italským předkům mohl zvolit, kterou zemi bude reprezentovat. Vyhrála Itálie, která o jeho služby stála více.

Před podobnou volbou stála také hvězda švédské reprezentace Zlatan Ibrahimovic, jehož předci pocházejí z Bosny a Hercegoviny. Ta také švédskému rodákovi v minulosti nabídla možnost hájit její barvy, ovšem podmínkou bylo, že bude muset nejprve projít B-týmem. To ale Ibrahimovic rázně odmítl.

Změny občanství využívali dříve hojně také Nizozemci, kteří si ze své bývalé kolonie Surinamu do národního týmu přivedli hvězdy Ruuda Gullita, Aarona Wintera, Franka Rijkaarda, ale také třeba Patricka Kluiverta, Edgara Davidse či Clarence Seedorfa.

Co se týká české reprezentace, tak jediným, kdo by mohl kandidovat do tohoto seznamu "přeběhlíků", je Marek Jankulovski. Ten sice má předky v Makedonii, což dokazuje i netypické příjmení, ovšem jinak je čistokrevným Čechem.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články