Hlavní obsah

Fotbalisté odpočívali, Jankulovského trápí kotník

WESTERBURG

Den po prohře s Ghanou čeští fotbalisté hlavně odpočívali. Náročný sobotní zápas jim sebral hodně sil, které je potřeba před rozhodujícím utkáním s Itálií doplnit. Úlevy měl v neděli obránce Marek Jankulovski, kterého trápí poraněný pravý kotník. "Do zápasu s Itálií by ale měl být v pořádku," řekl novinářům trenér Karel Brückner.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Trenér Karel Brückner (vlevo) s asistentem Miroslavem Beránkem sledují rozběhání svých svěřenců.

Článek

Základní jedenáctka v neděli jen lehce vyklusávala, nechyběl tradiční strečink. Do běžecké regenerace se nezapojil Marek Jankulovski, který po trávníku školního stadiónu ve Westerburgu jen chodil. Po chvíli se ale posadil před střídačky a za dozoru lékaře ledoval bolavý kotník.

"Je tam zranění kotníku, ale doufám, že menšího rázu. Měl by být do zápasu s Itálií v pořádku," řekl na adresu obránce AC Milán trenér Brückner. Sám hráč odmítl svůj stav komentovat. Jen krátce uvedl, že snad bude do čtvrtečního zápasu v pořádku.

"Lehké potíže měl i Pavel Nedvěd, který stadión opouštěl s chladící bandáží na svém levém koleni. Ale ani u hvězdy Juventusu by se nemělo jednat o vážnější komplikaci.

Na trénink reprezentace znovu zavítali fanoušci, kteří kolemběžící fotbalisty pozdravili nesmělým potleskem. Náhradníci měli stejně jako po zápase s USA intenzivnější trénink, zaměřený na práci s míčem a kombinaci před pokutovým územím.

V závěru krátké přípravy si trenér Brückner vzal stranou Jana Poláka. Záložníka Norimberku vzal kolem ramen a chvíli mu něco vysvětloval. Polák je alternativou za Tomáše Galáska, kterému se duel s Ghanou příliš nevydařil.

Během tréninku si fotbalisté vyzkoušeli i několik variant složení, v jakém by mohli vyběhnout v Hamburku proti Itálii. Chybět bude vyloučený Ujfaluši a po dvou žlutých kartách i Lokvenc. Do základní sestavy se tak pravděpodobně dostane stoper Radoslav Kováč. "Tahle varianta mi přijde jako nejpravděpodobnější, ale na stoperu může taky hrát Zdeno Grygera i Martin Jiránek," řekl po tréninku David Rozehnal.

V neděli odcestoval na speciální vyšetření útočník Milan Baroš, který kvůli zranění chodila do šampionátu ještě nezasáhl. Netrénoval ani Jan Koller, který má natažený sval. "Malinko se to zlepšilo," měl naději bezprostředně po zápase útočník Monaka.

V pondělí je volný den

V posledních dnech panovaly nejasnosti kolem postupových kritérií. Z české skupiny mohou při jisté konstelaci postoupit všechny čtyři týmy.

"Měli jsme k dispozici oba reglementy FIFA. Je potřeba vycházet z toho novějšího - nejdůležitější jsou body, pak následují: rozdíl branek, vyšší počet nastřílených branek, vzájemný zápas, rozdíl branek ze vzájemných zápasů, vyšší počet branek ve vzájemných zápasech, los. To bylo upřesněno v březnu 2006.  Podle FIFA je spravedlivější postupovat podle kritérií skupinových, než ze vzájemných zápasů," vysvětlil generální sekretář ČMFS Petr Fousek.

V pondělí mají čeští fotbalisté volný den, v úterý je čeká uzavřený trénink ve Westerburgu. Ve středu se už reprezentanti budou připravovat v Hamburku, kde je ve čtvrtek v závěrečném utkání skupiny E čeká Itálie.

Reklama