Hlavní obsah

Anglie dvakrát vedla, nakonec se Švédy remizovala

KOLÍN N. RÝNEM

Švédští fotbalisté v úterý v závěrečném vystoupení v základní skupině B remizovali s Anglií 2:2 a doprovodí svého soupeře do osmifinále mistrovství světa. Angličané postupují z prvního místa a v prvním kole vyřazovacích bojů narazí na Ekvádor, Švédsko se v osmifinále poměří s vítězem základní skupiny A, domácím Německem.

Článek

Anglie sice dnes v Kolíně nad Rýnem dvakrát vedla, ale Seveřané dokázali na branky Joea Colea a Gerrarda odpovědět trefami útočníků Allbäcka a Larssona, který zařídil remízu 2:2 v poslední minutě. Reprezentanti "Albionu" tak ani dnes nezlomili letitý komplex: Švédsko neporazili od roku 1968 a na výhru nad tradičním rivalem čekají už dlouhých dvanáct zápasů.

Angličané před zápasem měli postup jistý, přesto se jejich švédský kouč Eriksson nerozpakoval a proti svým krajanům nasadil na mistrovství světa poprvé do základní sestavy uzdraveného Rooneyho. Radost z návratu mladého kanonýra ale už ve čtvrté minutě zkalilo střídání dalšího elitního útočníka Owena, který musel opustit hřiště se zraněným kolenem.

S anglickým týmem to ale neotřáslo. Švédského protivníka od počátku jasně přehrával a nechal zapomenout na předchozí matné výkony proti Paraguayi i Trinidadu a Tobagu, v nichž však vydřel dvě těsná vítězství. Anglie dnes během první půle soupeře přehrávala v poli a tlačila se do šancí: Joe Cole vystřelil těsně nad bránu, Rooneyho dravý průnik až na poslední chvíli zastavil stoper Lucic.

V 34. minutě však Švédové nechali až příliš mnoho prostoru záložníkovi Coleovi, ten si míč zpracoval na prsa a dalekonosná rána záložníka londýnské Chelsea se odrazila od tyče za záda překvapeného gólmana Isakssona.

První inkasovaný gól na mistrovství nevýrazné Seveřany probral k větší ofenzivní aktivitě až po přestávce. Švédsko vrátily do hry rohové kopy, při jejichž krytí Angličané trestuhodně selhali. Pět minut po poločase kapitán "Albionu" Beckham nepokryl na první tyči Allbäcka a ten míč hlavičkou usměrnil do branky. Postaral se tak o jubilejní 2000. gól v historii světových šampionátů. Vzápětí po dalším rohu hlavičkoval veterán Larsson a jeho tečovaný pokus reflexivně odvrátil na břevno Robinson.

Anglie se po změně stran vrátila k nevýrazným představením z úvodu mistrovství a jen se bránila švédskému náporu. Po hodině hry a dalším rohu vystřelil z otočky kapitán Mellberg a jeho pokus olízl břevno anglické branky. Nevídané tápání nedůrazné anglické defenzivy pokračovalo i v 72. minutě, když pohotový pokus Källströma musel z brankové čáry vykopnout nový muž na trávníku Gerrard.

Právě liverpoolský záložník mohl být anglickým hrdinou. Pět minut před koncem si naběhl na centr Joea Colea a hlavičkou poslal svůj tým do vedení. Švédové už věděli, že by jim i porážka dnes stačila, protože Paraguay v souběžně hraném utkání porazila jejich konkurenta Trinidad a Tobago. Přesto ještě v poslední minutě vyrazili na zteč a po chybě střídajícího stopera Campbella vyrovnal šikovnou tečí Larsson.

Švédsko - Anglie 2:2 (0:1)
Branky: 50. Allbäck, 90. Larsson - 34. J. Cole, 85. Gerrard. Rozhodčí: Busacca - Buragina, Arnet (všichni Švýc.). ŽK: Alexandersson, Ljungberg - Hargreaves. Diváci: 45.000.
Švédsko: Isaksson - Alexandersson, Mellberg, Lucic, Edman - Jonson (54. Wilhelmsson), Källström, Linderoth (90. Andersson), Ljungberg - Larsson, Allbäck (74. Elmander). Trenér: Lagerbäck.
Anglie: Robinson - Carragher, Ferdinand (56. Campbell), Terry, A. Cole - Beckham, Lampard, Hargreaves, J. Cole - Owen (4. Crouch), Rooney (69. Gerrard). Trenér: Eriksson.
Konečná tabulka skupiny B
1. Anglie32105:27
2. Švédsko31203:25
3. Paraguay31022:23
4. Trinidad a Tob.30120:41

Reklama

Související témata: