Hlavní obsah

Kamery a čipy? Zatím se o nich jen mluví

Karel Felt, Jan Krůta (Gelsenkirchen)Právo

Dvakrát lovili gólmani míče "úspěšně" zpoza brankové čáry. Kdyby byl tak jako v hokeji zaveden videorozhodčí, byl by fotbalový šampionát o dva góly bohatší. Ubylo by zlé krve. Přesto se konzervativní federace FIFA brání zavedení technologií, s jejichž pomocí by sudí mohli rozhodovat přesněji. Už na příštím šampionátu v Jihoafrické republice by ale mohla být zavedena čipová technologie umožňující určit přechod míče přes brankovou čáru, napsal německý deník Süddeutsche Zeitung.

Článek

V zápase Argentiny s Pobřežím slonoviny se podařilo Argentinci Ayalovi dostat hlavou míč těsně za brankovou čáru, přesto byl "úspěšnější" gólman Tizié. Totéž se opakovalo v nedělním utkání mezi Francií a Koreou. Patrick Vieira dal gól, protože ochránce svatyněmíč vyškrábl zpoza brankové linie.  V obou případech ale rozhodčí gól neuznali.

Blatter chce "hru s lidskou tváří"

"Škoda že FIFA na největším turnaji světa nevyužívá všech pomocných prostředků, aby zjistila, zda opravdu padl gól," lituje podle ČTK trenér Francie Raymond Domenech. Šéf FIFA Joseph Blatter se ale novinkám brání. "Dokud jsem prezidentem, žádné videodůkazy nebudou," trvá na svém. Fotbal je podle něj "hra s lidskou tváří, s lidskými omyly". Mýlit se mohou trenéři, hráči, a tudíž i rozhodčí.

Mluvčí FIFA Markus Siegler je vstřícnější. "Jsme otevřeni vyzkoušení všech technických prostředků," tvrdí. Podmínkou jejich zavedení je "stoprocentní spolehlivost". Na technických problémech troskotá používání míčů s čipem, který by signalizoval gól při přechodu míče celým objemem přes brankovou čáru.

Ve Fraunhoferově Institutu v německém Erlangenu 40 expertů vylepšuje technologii "Chip im Ball" a stále častěji na ně míří dotazy, kdy bude jejich patent připraven do praxe. Odpověď je stále neuspokojivá. Systém "v zásadě" funguje, ale je třeba jej dopilovat.

Signál zněl i při přelétnutí břevna

Když erlangenští vědci před pěti lety začali technologii po zadání německé společnosti Cairos vyvíjet, kladla si FIFA šibeniční termíny. S čipovými míči se mělo hrát už na tomhle šampionátu a vědci museli při mediálním zájmu prakticky přes noc prokázat neomylnost vynálezu. S čipovými míči se zkušebně hrálo na MS sedmnáctiletých loni v Peru. "Získali jsme zajímavé výsledky," pravil tehdy Blatter. Signál ale zněl i v případě, kdy míč přelétl přes břevno. Sudí vyjádřili obavy, že technika přinese spíše zmatek.

Žádný ze 111 gólů na juniorském MS nebyl tak sporný, aby prověřil spolehlivost patnáctimilimetrového čipu v míči. Teprve v březnu po dalších testech padlo definitivní rozhodnutí: na letošním MS se s čipy hrát nebude. Snad v roce 2010. Vědci z Erlangenu mezitím dostali novou konkurenci. Italský svaz chce v příští sezóně instalovat na zkoušku digitální kamery na sledování gólů v prvoligovém Udine.

Reklama