Hlavní obsah

Kováč: Moc se těším, ale jsem v klidu

Radoslav Kováč možná nastoupí v základní sestavě české fotbalové reprezentace ke svému doposud nejdůležitějšímu utkání v kariéře. Mezi ním a Martinem Jiránkem se totiž bude trenér Karel Brückner rozhodovat v úvahách, kým nahradí na stoperském postu Tomáše Ujfalušiho, který nemůže hrát jeden zápas díky červené kartě z nešťastného utkání z Ghanou

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Radoslav Kováč při tréninku české fotbalové reprezentace v Seefeldu.

Článek

Jak vidíte šance, že nastoupíte v základní sestavě?

Jsou poměrně velké, ale uvidíme ve čtvrtek při taktické přípravě, jestli se tam moje jméno objeví. Je tam ještě varianta s Martinem Jiránkem. Možná to trenér mně nebo Jirasovi řekne už ve středu, abychom se mohli připravit.

Jste nervózní? Tak důležitý zápas jste v seniorské reprezentaci nikdy nehrál...

Zatím jsem v klidu. Abych řekl pravdu, strašně se těším. Před zápasem to asi bude trošku horší, ale snažím se nervozitu si nepřipouštět. Nemám strach, spíš respekt. Jde o všechno.

Radí vám něco na soupeře Tomáš Ujfaluši, který nemůže nastoupit kvůli kartám, třeba recept, jak ubránit kanonýra Toniho, s nímž hraje ve Fiorentině?

S Ujfíkem trávíme na hotelu prakticky veškerý volný čas a přišla řeč i na tohle. Říkal, že Toni je silový hráč, na kterého se člověk nemůže nalepit. Jinak se bleskově obtočí kolem vás a je průser. Myslím, že když budeme hrát hodně z bloku a u sebe, tak to zvládneme.

Mluví o Italech i Pavel Nedvěd?

Bavili jsme se tak všeobecně, ještě na to přijde čas. Určitě si vezme slovo. Vím, že kluci, co hrají v Itálii, pomáhali panu Jirkalovi v charakteristice hráčů soupeře, kterou dostáváme před každým zápasem.

Jak vidíte postupové šance?

Je to moc těžký zápas, ale věříme v úspěch. Jde o všechno. Hrajeme proti Italům, kterým se těžko dává gól. Ale připraveni jsme dobře.

V čem jsou největší přednosti Italů?

Podle mě tady mají jeden z nejsilnějších mančaftů za posledních deset let. Skvělá obrana s Nestou a Cannavarem, ti podle mě spolu s Angličanem Terrym patří vůbec k nejlepším bekům šampionátu. Výborné balóny za obranu dává Pirlo, přes něj toho půjde hodně. Gattuso zas určitě bude žrát trávu... No a útok, to je kapitola sama pro sebe. Toni s Gilardinem dali dohromady asi 50 gólů v sezóně. Myslím si ale, že to bude hlavně souboj obran.

Bude vás ještě na hřišti zajímat vývoj druhého zápasu?

To je daleko, uvidíme. Když to bude ke konci 0:0, asi nám někdo z lavičky informaci dá. Ale byl bych radši, aby nám o výsledek druhého utkání jít nemuselo.

Na pokoji bydlíte s Milanem Barošem. Jste optimista ohledně jeho startu proti Itálii?

Myslím, že od začátku asi nenastoupí, ale bude připraven. Doufám, že to bude náš žolík.

Kdo vám přijede do Hamburku držet palce?

Asi dvacet lidí: kamarádi, mamka, děda, sestra, přítelkyně Klárka s kamarádkou. Byli na každém našem zápase. Snad se konečně dočkají a uvidí mě v akci.

Nastoupíme v bílých dresech jako proti USA. Přinesou štěstí?

Kluci říkali, že v těch červených bylo od začátku všechno špatně... Já to zas tak neprožívám, ale víc šťastných zápasů bylo v bílých dresech.

Reklama

Související témata: