Hlavní obsah

Argentina remizovala s Nizozemskem a vyhrála skupinu C

FRANKFURT NAD MOHANEM

Argentinští fotbalisté uhájili první místo ve skupině C mistrovství světa. V duelu dosud neporažených týmů remizovali ve středu s Nizozemskem 0:0 a v osmifinále turnaje nastoupí v sobotu ve 21:00 v Lipsku proti Mexiku. Hráči Nizozemska mohou o den později v Norimberku vrátit Portugalcům dva roky starou porážku ze semifinále mistrovství Evropy.

Článek

Vzájemný zápas spolufavoritů na zlaté medaile měl být vrcholem zápasů ve skupinách, ale očekávaný ofenzivní koncert nenabídl. I proto, že oba týmy měly postup jistý už předem a jejich trenéři nechali své nejlepší sólisty na lavičce. Van Basten i Pekerman se báli u svých hvězd karetních trestů pro osmifinále, a tak první z nich postavil ze tří čtvrtin novou obranu a na levém křídle nahradil Robbena Kuijtem, jeho protějšek zase místo Crespa se Saviolou vyslal do útoku talenty Teveze s Messim.

Oba ukázali, že by klidně mohli být ozdobami základní sestavy a byli to právě především oni, kteří se ve Frankfurtu starali o vzrušení. V útoku Nizozemců podal další nevýrazný výkon Van Nistelrooij a po necelé hodině hry jej Van Basten stáhl ze hřiště. Jeho spoluhráči měli jedinou vážnější šanci, když se po chybě Burdissa řítil ze strany sám na branku Kuijt, ale trefil jen boční síť. Argentinský obránce se při souboji zranil.

Na druhé straně měl daleko víc starostí Van der Sar, který svým 112. startem za národní tým vyrovnal rekord Franka de Boera. Jenže argentinští útočníci jeho branku většinou jen obstřelovali. Trenér Pekerman tak tleskal na argentinské lavičce zejména Tevezovým sólovým průnikům.

Právě útočník Corinthians byl nejblíž gólu. Riquelmeho po zemi střílený trestný kop před ním na poslední chvíli odvrátil Boulahrouz a byl rád, že trefil jen tyč vlastní branky.

S přibývajícím časem se snažili Argentinci co nejvíc držet míč na svých kopačkách, a pokud možno ve středu hřiště. Remíza jim zaručovala prvenství ve skupině a osmifinálový duel s relativně lehčím Mexikem.

Dopředu se Jihoameričané vydávali jednotlivě. Saviola svými kličkami chvíli motal s míčem u nohy hlavu třem obráncům. Krátce předtím jeho přízemní křížná rána jen těsně minula nizozemskou branku. Tevez pak mířil přesněji, ovšem pro jeho pokus zpoza obránce si Van der Sar k tyči doskočil a jeho prudká střela z otočky v posledních vteřinách prosvištěla těsně vedle. Argentinci tak Nizozemsko neporazili v normální hrací době ani na osmý pokus v historii.

Nizozemsko - Argentina 0:0
Rozhodčí: Medina Cantalejo - Giraldez Carrasco, Medina Hernández (všichni Šp.). ŽK: Kuijt, Ooijer, De Cler - Cambiasso, Mascherano. Diváci: 48.000.
Nizozemsko: Van der Sar - Jaliens, Boulahrouz, Ooijer, De Cler - Van der Vaart, Sneijder (86. Maduro), Cocu - Van Persie (67. Landzaat), Van Nistelrooij (56. Babel), Kuijt. Trenér: Van Basten.
Argentina: Abbondanzieri - Burdisso (24. Coloccini), Ayala, Milito, Cufré - Cambiasso, Mascherano, Maxi Rodríguez - Riquelme (80. Aimar) - Tevez, Messi (70. Cruz). Trenér: Pekerman.
Konečná tabulka skupiny C
1.Argentina32108:17
2.Nizozemsko32103:17
3.Pobřeží slonoviny31025:63
4.SČH30032:100

Reklama

Související témata: