Hlavní obsah

Jen výhra dává jistotu postupu

HAMBURK

Jen čtvrteční vítězství nad Itálií dává fotbalistům Česka stoprocentní jistotu postupu do osmifinále MS. Naopak porážka znamená odjezd domů. Mezi těmito krajními póly je řada dalších remízových variant. Ty mohou reprezentaci otevřít cestu dál, ale i ukončit účinkování.

Článek

Z remízových možností je pro český tým nejpříznivější ta, že nerozhodně skončí oba souběžně hrané zápasy skupiny E. V tom případě by Brücknerův celek postupoval z druhé příčky.

Pokud Česko Italy porazí, může postoupit z první příčky za předpokladu, že Ghana s týmem USA prohraje, remízuje, nebo vyhraje, ale nebude mít lepší skóre než český tým. V případě rovnosti bodů to je první rozhodující kritérium. Tím dalším je větší počet nastřelených branek, pak teprve přicházejí ke slovu vzájemné zápasy, což by bylo pro Brücknerův výběr horší.

Když s Itálií remizuje, musí opět doufat v prohru Afričanů nebo jejich remízu. Pokud by výsledek zápasu Brücknerova týmu byl nerozhodný a Ghana by vyhrála, dál by šli Italové jako druzí společně s vítězem skupiny, jímž by byl africký celek.

Rozhodující kritéria
a) bodový zisk
b) větší brankový rozdíl ze všech zápasů
c) vyšší počet vstřelených gólů při shodném rozdílu
d) vyšší počet bodů ze vzájemných zápasů týmů se stejnou bilancí, tzv. mini tabulka
e) větší brankový rozdíl ze vzájemných zápasů týmů se stejnou bilancí
f) vyšší počet gólů vstřelených ve vzájemných zápasech týmů se stejnou bilanci
g) los

Celek USA může postoupit v případě vítězství nad africkým soupeřem a naší porážky s Itálií. Pokud bychom s Italy remizovali, Američané by k postupu museli Ghanu porazit o pět branek, aby měli lepší skóre než český tým nebo v případě vítězství o čtyři branky větší počet vstřelených gólů.

Ani vítězství však českému týmu nezaručuje najisto postup z prvního místa, které by s největší pravděpodobností znamenalo relativně snadnějšího soupeře pro osmifinále. V případě umístění na druhém místě by totiž Česko čekala asi Brazílie.

Přeskočit by Česko mohla Ghana v případě vysokého vítězství. Stále tedy platí, že důležitou roli může sehrát každý vstřelený nebo inkasovaný gól. "Nemá smysl něco propočítávat. Musíme hrát na vítězství, ale bude to nesmírně těžké. Určitě je ale dobře, že ve hře o postup jsou stále všechny čtyři týmy, takže kalkulovat nemůže nikdo," odmítl propočítávání možností Pavel Nedvěd.

Tabulka skupiny E
1. Itálie21103:14
2. Česko21013:23
3. Ghana21012:23
4. USA20111:41

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články