Hlavní obsah

Brückner: Nesmí přijít rychlý gól jako s Ghanou

Karel Felt, Jan KrůtaSport.czPrávo

Nejtěžší soupeř v základní skupině mistrovství světa čeká ve čtvrtek české fotbalisty. Svěřenci trenéra Karla Brücknera se střetnou s Itálií a jen vítězství jim dává jistotu postupu bez ohledu na duel Ghany s USA. "Pod tlakem budou všechny čtyři týmy," říká reprezentační kouč v rozhovoru pro Právo.

Článek

Potěšilo vás, že zdravotní stav Milana Baroše se natolik zlepšil, že bude připraven k utkání s Itálií? Samozřejmě jsem rád. Absence čtyř útočníků, mezi které počítám Šmicra, byla a stále je hodně citelná. Baroš trénoval intenzívně v pondělí a plné zatížení podstoupil v úterý. Naděje, že bude připraven, je skutečně reálná.

Jan Koller s největší pravděpodobností nenastoupí... Definitivně to ještě potvrdit nelze. Při rozhodování o sestavě bude v každém případě důležitý ohled na zdraví hráčů, což se týká jeho i Baroše. Oba však budou nominováni k utkání.

Už tedy víte, jak složíte útok? Když jsou k dispozici Baroš s Kollerem, je to jasné. Teď ale může nastat jiná situace. Můžeme hrát na dva nebo na jednoho útočníka a jednoho podhrotového hráče, ale také na čtyři ofenzivní záložníky. Možností je několik a rozhodnu se podle aktuální situace před utkáním.

Kdo v obranné čtveřici nahradí vyloučeného Tomáše Ujfalušiho? Máme dvě alternativy, ale ty samozřejmě nebudu prozrazovat.

Připravujete i další změny v sestavě? Hráči se vše dozvědí ve čtvrtek před polednem na předzápasové přípravě.

Na co ze hry Italů budete hráče nejvíc upozorňovat? Viděli jsme je na videu a informací máme dostatek. Samozřejmě budu hráče upozorňovat na jejich přednosti a na to, jak je eliminovat. A určitě zdůrazním i to, aby se neopakovala situace z utkání s Ghanou, kdy jsme brzy dostali gól.

V čem vidíte největší sílu Italů? Hrají velice vyspělý fotbal, po taktické, technické i fyzické stránce. Mužstvo je dobře poskládané. Mají velmi kvalitní defenzivu a v útočné fázi posledních dvacet třicet metrů před brankou soupeře.

Berete Italy jako nejsilnějšího soupeře ve skupině? Určitě.

Ale znáte je ze všech tří soupeřů ve skupině nejlépe, což by měla být výhoda? Jenže oni nás znají také. To však není nejpodstatnější. Zápas může rozhodnout jeden výjimečný okamžik.

Postup zaručuje vítězství, ale za určitých okolností může stačit i remíza. Přemýšlel jste o těchto variantách? Z tohoto pohledu určitě ne. V každém případě ve hře jsou stále všechny čtyři týmy, což potvrzuje moje slova, která jsem řekl už loni v prosinci po losu v Lipsku. O postupu se bude rozhodovat až v závěrečném zápase a dokonce možná až v poslední minutě.

Trenér Italů Marcello Lippi říká, že jeho mužstvo hraje nejlépe, když je pod tlakem. Platí to i o vašem týmu? Pod tlakem budou všechny čtyři týmy. Pokud to je výhoda, pak máme všichni stejnou.

Připouštíte si, že zápas s Itálií může být posledním na tomto šampionátu? Na to je pořád dost času. Všechny týmy jsou ve stejné situaci.

Reklama

Související témata: