Hlavní obsah

Fotbalisté Ghany slaví postup na úkor Čechů

NORIMBERK

Fotbalová reprezentace Ghany slaví na úkor českého národního týmu historický postup do osmifinále mistrovství světa v Německu. Afričané si zápas s největší pravděpodobností s Brazílií ve vyřazovací fázi zajistili dnešní výhrou 2:1 nad Spojenými státy americkými, které v turnaji společně s Českou republikou končí.

Článek

Vítězství Ghaně zajistil v nastavení první půle z penalty Appiah, ale debutantům na turnaji by nakonec při porážce Čechů s Itálií stačila i remíza. Negativem je pro Afričany ztráta jejich klíčového muže Michaela Essiena, jenž dostal druhou žlutou kartu na turnaji a v osmifinále bude svému týmu chybět.

Přestože vyrovnaný stav nemusel při stejném výsledku utkání ČR - Ghana nic moc řešit, dvacet minut to vypadalo, jakoby pro oba soky znamenala vítězství. Přetaktizovanou partii o střed hřiště narušilo otálení kapitána Reyny, jenž na obranné linii otálel s rozehrávkou tak dlouho, až mu Draman vypíchl míč a ve 23. minutě s jistotou obstřelil Kellera. Reyna na fatální kolizi doplatil ještě zraněním a těsně před půlí musel ze hřiště.

Fotbalové MS on-line na Sport.cz:
Skupina E: Ghana - USA

Šťastný moment posadil Afričany do sedla. Jejich rozpoložení mohl vzápětí vylepšit Pimpong, jenž se zbavil stopera, ale zakončil nedůrazně. Tak jak Spojené státy kapitulovaly, se vrátily i zpátky do zápasu. Po nevynuceném selhání soupeřovy obrany. Beasley ve 43. minutě vystihl nepřesnost v kombinaci mezi ghanskými zadáky a z levého křídla míč dokonale načechral na Dempseyho, který křížným volejem nechytatelně zavěsil a vstřelil jubilejní 100. gól na šampionátu v Německu.

Appiah proměnil penaltu

Příznivý stav pro český tým však netrhal dlouho. Zdařilou akci Američanů ve druhé minutě nastaveného času vynegoval sudí Merk, který potrestal souboj Onyewua s Pimpongem v pokutovém území penaltou a Appiah střelu poslal na opačnou stranu, než si vybral gólman Keller.

Lepší vývoj si výběr kouče Ratomira Dujkoviče sotva mohl přát. Podobně jako proti Česku se zatáhl na vlastní polovinu, zpomaloval hru a hledal místa pro smrtící brejky. Ty však kompaktní obrana Američanů nedopustila. Jenže směrem dopředu jim to moc nešlo. Náznak souvislejšího tlaku se dostavil v 66. minutě po McBridově hlavičce do tyče, po němž byli blízko gólu ještě Bocanegra a Onyewu, ale oba pokusy těsně minuly břevno.

Víc už ale soupeř Spojeným státům nepovolil. Organizovanou hrou v defenzivě eliminoval útočné snažení protivníka, jehož projev byl v závěru stále chaotičtější. Skóre se nezměnilo ani v pětiminutovém nastavení, po kterém naplno propukl na tribunách stadionu v Norimberku africký oslavný rej.

Ghana - USA 2:1 (2:1)
Branky: 22. Dramani, 45+2. Appiah z pen. - 43. Dempsey. Rozhodčí: Merk - Schräer, Salver (všichni Něm.). ŽK: Essien, Shilla, Mensah, Appiah - Lewis. Diváci: 41 000 (vyprodáno).
Ghana: Kingston - Paintsil, Mensah, Illiasu, Mohamed - Boateng (46. O. Addo), Appiah, Essien, Dramani (80. Tachie-Mensah) - Amoah (59. E. Addo), Pimpong. Trenér: Dujkovič.
USA: Keller - Cherundolo (61. Johnson), Conrad, Onyewu, Bocanegra - Lewis (74. Convey), Reyna (40. Olsen), Beasley - Dempsey - Donovan, McBride. Trenér: Arena.
Konečná tabulka skupiny E:
1. Itálie32105:17
2. Ghana32014:36
3. Česko31023:43
4. USA30122:61

Reklama

Související témata: