Hlavní obsah

Vyloučení pohřbila naše šance, shodli se fotbalisté

HAMBURK

Konečná, vystupovat! Cesta českých fotbalistů mistrovstvím světa skončila už po základní skupině. Po úvodní výhře nad USA vystavily Česku stopku prohry s Ghanou a Itálií. Naděje fanoušků na příznivý výsledek pohřbily hrubé chyby a nedisciplinovanost. "V deseti to proti soupeřům nešlo," shodli se čeští reprezentanti po čtvrteční prohře s Itálií.

Článek

Soubojem o všechno byl zápas Česka s Itálií. Vzhledem k výhře Ghany se jeden ze čtvrtečních soupeřů musel s turnajem rozloučit. Černý Petr zůstal Čechům. "Je to obrovské zklamání," utrousil jen obránce Marek Jankulovski.

"Hrát dva zápasy ze tří o jednoho hráče míň je těžké," připomněl obránce italského AC Milán tristní bilanci českých fotbalistů na šampionátu. Ti v obou neúspěšných duelech proti Ghaně a Itálii přišli o vyloučeného hráče, přitom pod trenérem Brücknerem se jim podobný exces vyhýbal.

O ofenzívu se starali záložníci Pavel Nedvěd a Tomáš Rosický, jejich snaha ale proti v pohodě hrajícím Italům neměla naději na úspěch. "Jsem hrozně smutný. Doufal jsem, že tady můžeme něco dokázat," posteskl si po zápase Rosický. "Italové prakticky neměli pořádnou šanci, ale pak po jedné chybě dali gól. A když se navíc necháme tak blbě vyloučit..." litoval nevydařeného duelu záložník londýnského Arsenalu.

Vyloučení Ujfalušiho v zápase s Ghanou a Poláka proti Italům měla na české fotbalisty devastující vliv. Vlna zranění neponechala kouči možnosti na výběr. Za nepříznivého stavu proti v pohodě hrajícímu soupeři chyběly síly na vyrovnání, natož na obrat. "Spoustu hráčů jsme navíc ztratili. To není výmluva, ale fakt," řekl novinářům útočník Milan Baroš. Nemáme se za co stydět," dodal.

S těžkou úlohou jsem počítal

Baroš byl nadějí fanoušků na setrvání na šampionátu. Proti Itálii nastoupil poprvé po zranění chodidla, na hrotu se ale bil osamocený. "Měl jsem těžkou úlohu, ale počítal jsem s tím," vysvětlil útočník Aston Villy. O jeho startu se rozhodlo už ve středu. "Včera po tréninku jsme se s trenérem domluvili, že nastoupím. Zranění jsem cítil, ale ukázalo se, že s tím jde hrát. V poločase jsem trenérovi řekl, že vydržím ještě patnáct minut," popsal poločasové dění v kabině Milan Baroš.

Šampionát v Německu také pravděpodobně znamená rozlučku s národním dresem pro několik veteránů. "Zatím nevím, nechci udělat nějaké unáhlené rozhodnutí. Ale je možné, že skončím. Rodina se mi obětovala dost dlouho," řekl novinářům kapitán Pavel Nedvěd.

V pátek se český tým s dějištěm mistrovství světa rozloučí a zamíří zpět do České republiky. Místo příprav na osmifinále tak reprezentanti v 16:00 nasednou do letadla a zamíří zpět do Prahy.

Reklama