Hlavní obsah

Brazilci podesáté za sebou vyhráli, Japonsko zdolali 4:1

DORTMUND

Už na deset zápasů prodloužili svou vítěznou sérii na mistrovství světa fotbalisté Brazílie. Obhájci titulu vyhráli i třetí zápas ve skupině, když v Dortmundu rozdrtili Japonsko 4:1, přestože jako první inkasovali. Dvakrát skóroval Ronaldo a se čtrnácti brankami vyrovnal střelecký rekord světových šampionátů Němce Gerda Müllera. V osmifinále se Brazilci utkají v úterý opět v Dortmundu s Ghanou.

Článek

Přestože brazilský trenér Parreira tvrdil, že sestavu moc měnit nebude, nechal nakonec odpočívat kvartet Cafú, Roberto Carlos, Zé Roberto a Adriano. Jeho protějšek Zico se musel v duelu proti "svým" obejít bez potrestaného stopera Mijamota. Japonci museli vyhrát o dvě branky, aby na šampionátu zůstali.

Brazilci však konečně na mistrovství hráli rychlý a kombinační fotbal, který od nich fanoušci očekávali, a japonská obrana byla dost prostupná. "Kanárci" se dostávali do šancí, ale ty mařil většinou spolehlivý gólman Kawaguči. Zakročil při šanci Ronalda v sedmé minutě i po dvou střelách Robinha, který byl velmi aktivní. V další příležitosti neuspěl opět Ronaldo a Juninhovu ránu vyrazil brankář bravurně na roh.

Výstavní trefa Tamady

Japonci o sobě dali v ofenzivě vědět ve 24. minutě, kdy Kadži poslal po zemi přihrávku před branku, ale Gilberto Silva stačil odvrátit na roh. Po 33 minutách vylepšili Brazilci svůj rekord bez inkasované branky na 460 minut, ale za šedesát sekund inkasovali. Naturalizovaný japonský reprezentant Alex prostrčil po seběhnutí z křídla kolmici míč za obranu na Tamadu a ten se trefil přesně pod břevno Didovy branky.

Brazilci byli viditelně zaskočeni, ale těsně před odchodem do kabin je vysvobodil "probuzený" Ronaldo, kterého v poslední době zlobila kritika kvůli hmotnosti. Ronaldinho z levé strany přenesl hru na druhou stranu na Cicinha, který míč okamžitě poslal hlavou před branku, kam si naběhl Ronaldo a hlavou dal svůj třináctý gól na světových šampionátech. Překonal tak legendárního Pelého.

Proklínaný Ronaldo náhle nejlepším střelcem

Pět minut po přestávce si Ronaldo vyměnil míč s Ronaldinhem a jeho rána jen těsně minula cíl. Kawaguči, jenž držel svůj celek dlouho nad vodou a v postupové naději, v 53. minutě selhal. Střela Juninha z pětadvaceti metrů nebyla příliš umístěná, přesto prošla za brankářova záda.

Ve druhém poločase předváděl favorit krásný fotbal pro diváky. Japonská obrana byla v jednom kole a potřetí kapitulovala. Gilberto zužitkoval krásný pas Ronaldinha a střelou po zemi nedal Kawagučimu šanci. Japonci tak nenavázali na poslední souboj z loňského Poháru FIFA, v němž remizovali 2:2. Výhru zpečetil Ronaldo, z kterého se rázem díky dvěma gólům stal nejlepší brazilský střelec na turnaji.

Japonsko - Brazílie 1:4 (1:1)
Branky: 34. Tamada - 45+2. a 81. Ronaldo, 53. Juninho, 59. Gilberto. Rozhodčí: Poulat - Dagorne, Texier (všichni Fr.). ŽK: Kadži - Gilberto. Diváci: 65 000 (vyprodáno).
Japonsko: Kawaguči - Kadži, Nakazawa, Cuboi, Alex - Ogasawara (56. K. Nakata), H. Nakata, Inamoto, Nakamura - Tamada, Maki (60. Takahara), 66. Oguro). Trenér: Zico.
Brazílie: Dida (81. Ceni)- Cicinho, Lúcio, Juan, Gilberto - Gilberto Silva, Juninho, Kaká (71. Zé Roberto), Ronaldinho (71. Ricardinho) - Ronaldo, Robinho. Trenér: Parreira.

Reklama

Související témata: