Hlavní obsah

Byl to neúspěch, přiznal Brückner

WESTERBURG

Poslední vystoupení na světovém šampionátu v Německu má za sebou česká výprava. Trenér Karel Brückner v pátek na závěrečné tiskovce zodpovídal dotazy českých novinářů. "Vyřazení musím označit jako neúspěch," připustil kouč, který by měl pokračovat ve funkci i v následujícím kvalifikačním cyklu.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Trenér fotbalové reprezentace Karel Brückner

Článek

Karel Brückner znovu připomněl klíčové momenty neúspěšné cesty v základní skupině. "Potkalo nás něco, co mě v kariéře u národního týmu nikdy. Poprvé jsem měl dva vyloučené hráče ve dvou utkáních. Byli jsme postaveni před situaci, abychom v deseti lidech otočili výsledek proti silným týmům jako Ghana a Itálie," připomněl vyloučení Ujfalušiho a Poláka.

Po nich už jeho svěřenci na obrat nepříznivého stavu neměli. "To byl prostě malér, to neumíme. Chování mužstva a týmu ve výjimečných situacích bylo jako přes kopírák. Něco takového jsem ještě nezažil. Nikdy jsme neměli vyloučené hráče," řekl trenér.

Polákův faul omezil možnosti českého týmu na vyrovnání. "Udělat ve zkratu dva fauly na půlce, to není normální. Nechci tohohle hráče brutálně napadat, jako kdysi Rozehnala kvůli baroku," vzpomněl na událost z kvalifikace. "Ale pro toto omluvu nemám. Byl to prostě zkrat," dodal. Karel Brückner ale odmítl sdělit, zda si se záložníkem Norimberku po zápase vše vyříkali. "To si nechám pro sebe, ale beru to jako totální nezodpovědnost vůči spoluhráčům a všem, co tady děláme."

Nástupce za Poborského není

Kriticky byly hodnocené výkony záložníka Karla Poborského, před šampionátem Karel Brückner novinářům řekl, že si hráče druholigových českých Budějovic připraví sám. "To jsem asi neměl říkat. Karel Poborský tady odehrál, co bylo v jeho silách. Nástupce za něho zatím není. Nebylo to o Karlu Poborském. On odehrál, co mohl. Týmu pomohl," myslí si kouč.

Turnaj ukázal, že za základní jedenáctkou zeje výkonnostní propast. "Nebudeme si zastírat, že ten top-kádr je úzký. Ale nemáme kvalitu. Možnost, jak zkušené hráče nahradit." Po mistrovství vyvstaly otázky, kdo z veteránů v národním celku skončí. "Nikdo mi to neřekl," uvedl novinářům Karel Brückner. Další kvalifikační cyklus tak možná zahájí kádr podobný tomu, co se představil v Německu.

Sivok měl smůlu

Pokračovat v kvalifikaci ME 2008 by měl i trenér Brückner. "Přemýšlel jsem o tom," připustil Brückner. A v případě nabídky smlouvu prodlouží. "Jo," odpověděl na přímý dotaz. Už má i představu, s kým do bojů o evropský šampionát zamíří. "Šanci dostanou Zápotočný, Sivok, Skácel. Pak už je to jenom o talentech. Sivok měl trošku smůlu, že byl zraněný. Jinak tady byl. V dalším výběru nebude chybět," upozornil reprezentační lodivod.

Přesně v pravé poledne poslední aktivita české výpravy v Německu skončila. Tým se odpoledne vrací do Prahy. Bez fanfár, jak mnozí před startem šampionátu doufali.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.