Hlavní obsah

Blochin na penalty neměl nervy, nechal to na hráčích

Když pondělní zápas mezi Ukrajinou a Švýcarskem dospěl do penaltového rozstřelu, ukrajinský trenér Oleg Blochin se potichu vytratil. Po utkání vysvětlil, že na takové drama neměl dost pevné nervy a nechal hráče, ať si sami rozhodnou, kdo půjde kopat. Udělal dobře, ukrajinští fotbalisté vyhráli 3:0 a svou premiéru na světovém šampionátu proměnili v postup do čtvrtfinále.

Článek

"Po 120 minutách jsem to už nemohl vydržet. Na ruskou ruletu nemám nervy. Řekl jsem hráčům, ať sami vyberou střelce. Věřil jsem Šovkovskému, ten má nervy ze železa," řekl Blochin.

Neprozradil, jestli se k němu ze hřiště donesla zpráva, že jeho největší trumf hned při prvním kopu selhal. Andrej Ševčenko svůj penaltový part zahrál stejně falešně jako loni ve finále Ligy mistrů v dresu AC Milán. "Dal jsem v životě spoustu penalt, ale každému se někdy stane, že to nevyjde. Nepropadal jsem panice, byl jsem si jist, že Šovkovskij něco chytí," řekl majitel Zlatého míče z roku 2004.

Instinkt řekl - skoč doprava

Měl pravdu, ukrajinský gólman zneškodnil dvě střely, jedna šla do břevna. "Nijak speciálně jsem se na to nepřipravoval. Rozstřel, to je zvláštní věc, a čím víc o tom člověk přemýšlí, tím je na tom hůř. Řídil jsem se instinktem a ten mi říkal, ať skáču doprava," nechal alespoň trochu nahlédnout do své mysli v kritických okamžicích brankář, který byl vyhlášen nejlepším hráčem zápasu. Moc nechybělo, aby na šampionátu vůbec nebyl. V lednu si zlomil klíční kost a experti varovali, že jeho nasazení může být riskantní.

Ale Blochin si pochybnosti nepřipouštěl a po penaltovém rozstřelu si mohl být jist, že udělal dobře. "Všichni nás už odepsali a tvrdili, že nováček nemá šanci. Ještě po utkání s Tuniskem jsem ze všech stran slyšel jen kritiku naší taktiky. Teď doufám, že už jsme dokázali, že fotbal hrát umíme," řekl Blochin. Nicméně přiznal, že při jeho týmu stálo štěstí. "Udělali jsme v zápase spoustu hloupých chyb, které mohly rozhodnout dřív, než došlo na penalty," řekl trenér.

Záležitost psychiky

Švýcaři se postarali o historický zápis, který je asi moc netěší. Jsou totiž prvním týmem v historii, který jede ze šampionátu domů, aniž by dostal jediný gól. Brankář Pascal Zuberbühler udržel čisté konto 400 minut, ale penaltu chytil jen jednu. Jako střelci však svěřenci trenéra Jakoba Kuhna selhali.

"Všechno je to záležitost psychiky. Ještě v neděli jsme penalty nacvičovali a hráči proměnili všechny pokusy," řekl Kuhn, ale jinak byl s vystoupením svého mužstva spokojen. "Ukázali jsme, že naše mladé mužstvo stojí na pevných základech. Je to pro nás cenná zkušenost, kterou určitě zúročíme za dva roky," řekl Kuhn s myšlenkami na příští evropský šampionát v roce 2008. V něm budou Švýcaři spolu s Rakušany v roli hostitelů a po výkonech v Německu je určitě nikdo nebude podceňovat.

Reklama

Související témata: