Hlavní obsah

Austrálie chce pořádat mistrovství světa v roce 2018

FRANKFURT NAD MOHANEM

Postup australské reprezentace do osmifinále mistrovství světa vyvolal u protinožců fotbalovou horečku. Toho nyní hodlá využít vedení národního fotbalového svazu a chce podat kandidaturu na pořádání šampionátu v roce 2018.

Článek

"Jsme velmi ctižádostiví směrem k pořádání světového šampionátu v roce 2018. Bylo by fantastické, kdybychom ho dostali," řekl generální sekretář svazu John O'Neill agentuře DPA. Australský premiér John Howard hned naznačil, že by celý projekt mohl získat podporu vlády. "Mám v úmyslu návrh podpořit," prohlásil Howard.

Jediným zatím jistým pořadatelem budoucích mistrovství je Jihoafrická republika, která se ujme hostitelské role za čtyři roky. Pro rok 2014 se spekuluje o některé ze zemí Jižní Ameriky, a jelikož v minulých letech prošel šampionát Evropou i Asií, australská kandidatura pro rok 2018 by mohla být úspěšná. "Mistrovství světa už bylo všude na světě, ale ještě ne v Oceánii," řekl O'Neill.

O tom, že jsou Australané schopní uspořádat velkou sportovní akci, přesvědčili již několikrát. "Jsme velmi dobří hostitelé. Uspořádali jsme ty nejlepší olympijské hry a velmi úspěšné Hry Commonwealthu. Naše doporučení jsou vynikající," nešetřil chválou O'Neill. "Doufám, že se to povede. Máme skvělé stadiony po celé zemi, ale nejdůležitější je, že si lidé zažili, jak skvělý a zábavný fotbal je," řekl reprezentační brankář Mark Schwarzer.

Fotbal nikdy v Austrálii nepatřil k národním sportům, tato pozice patří ragby, kriketu a pozemnímu hokeji. Úspěch fotbalistů na mistrovství ale vyvolal obrovský zájem fanoušků o nejoblíbenější sport světa. Miliony lidí zůstávaly do brzkých ranních hodin před obrazovkou a držely palce svému týmu.

"Největší úspěch není to, že jsme se dostali mezi nejlepší týmy mistrovství, ale to, že fotbal v Austrálii získal takovou oblibu," uvedl dnes již bývalý trenér australské reprezentace Guus Hiddink.

Reklama

Související témata: