Hlavní obsah

Buffon chce zastavit německý válec

Karel Felt (Berlín)Právo

Na světovém šampionátu ve fotbale Ital Gianluigi Buffon prokazuje, že skutečně patří k nejlepším gólmanům na světě. Mnozí jej považují dokonce za světovou jedničku. Zatím ho nepřekonal žádný s věhlasných kanonýrů. Jediný gól dostal v základní skupině v utkání s USA, ale ten mu dal vlastní obránce Zaccardo.

Článek

"Buffon je skutečně vynikající. Je to typický turnajový gólman, který vždycky, když o něco jde, chytá skvěle," charakterizoval svého největšího konkurenta mezi gólmany Petr Čech. "Je radost mít ho za zády, ale hrát proti němu? Strašně špatně se mu dávají góly. Nemá viditelné slabiny. Je vysoký, urostlý, ale velice mrštný a má perfektní odhad situace. V utkání s námi mi chytil nejméně tři gólové střely. Musel jsem mu také po utkání vynadat," dodal Buffonův spoluhráč z Juventusu Pavel Nedvěd.

Buffon má smůlu na zranění. Před evropským šampionátem 2000 si zlomil ruku a místo jedničky zaujal Toldo. Italům pomohl ke stříbru. Do reprezentace se vrátil, ale na mistrovství světa a před dvěma roky na evropském šampionátu v Portugalsku Italové neuspěli. Na začátku této sezóny si vážně poranil nohu a víc než půl roku mezi tyčemi chyběl. Vracel se pomalu, nic nechtěl uspěchat. V napínavé koncovce italské Serie A však už znovu držel Juventus, který získal mistrovský titul.

Mužstvo se semklo, situaci doma neřešíme

"Cítím se ve formě a daří se tu celému mužstvu. Po tom, co se děje v Itálii kolem skandálu, si mnozí mysleli, že nás tato situace rozhodí. Opak je pravdou. Mužstvo se semklo. Nikdo z nás tuto situaci doma neřeší. Máme před sebou dva zápasy a v těch chceme uspět," říká Buffon.

"Nikdo nám zatím nedal gól, ale s Němci to bude moc těžké. Mají velice dobrý útok a hrají s obrovským nasazením. Navíc předvádějí fotbal, jaký od nich dlouho nikdo neviděl. Přesto věřím, že německý válec dokážeme zastavit. Samozřejmě mám informace o jejich útočnících a připravený jsem i na případné penalty," prozradil Buffon.

Italský gólman má blízko k Česku, a ne proto, že je jeho spoluhráčem Pavel Nedvěd. Už více než rok je jeho přítelkyní bývalá česká vicemiss a nyní úspěšná modelka Alena Šeredová. Ta chodí pravidelně na jeho zápasy nejen v Itálii, ale v hledišti nechybí ani na mistrovství světa. I když je tato dvojice v hledáčku fotografů lovících senzace, moc šancí jim nedávají. Buffon si totiž velmi pečlivě hlídá svoje soukromí.

Reklama

Související témata: