Hlavní obsah

Italové jsou prvními finalisty MS, v prodloužení porazili Němce 2:0

DORTMUND

Fotbalisté Itálie ani v šestém vystoupení na mistrovství světa neinkasovali branku z kopačky soupeře a po výhře 2:0 v prodloužení nad Německem postoupili do finále šampionátu. Dlouho nezáživnou podívanou rozhodl vítězný tým v závěru prodloužení, kdy se trefili obránce Grosso a střídající Del Piero.

Článek

První semifinále přineslo podle očekávání skvělou atmosféru v dortmundském hledišti, která však předčila dění na trávníku. Trenéři na obou stranách si ale nejspíš libovali, že hráči dokonale plní jejich taktické pokyny. Oba týmy se ukazovaly jako typičtí nositelé svých fotbalových škol. Italové sice spoléhali na neprostupnou obranu, ale jejich ofenzivní hráči dokázali soupeře více pozlobit.

Už ve čtvrté minutě nasměroval Totti z pětadvaceti metrů mezi tyče první střelecký pokus, který sice Lehmann v pohodě kryl, ovšem Itálie tím už v této chvíli na delší dobu svého soupeře předčila.

Lehmann vychytal Perrotu

Němci se za celý poločas k podobnému pokusu neodhodlali. Italové měli i slibnější šance, především při Perrottově průniku v 16. minutě. Jenže záložník v nadějné pozici zklamal, protože Lehmann dokázal včasným vyběhnutím jeho střelecký úhel výrazně zmenšit.

Hráči v modrých dresech měli navrch i v dalším průběhu hry, ale Tottiho nadějné postavení uvnitř šestnáctky zlikvidoval výborným zásahem stoper Metzelder. Němci měli navrch mezi diváky, ale na trávníku hráli příliš bázlivě, jako by dávali za pravdu kritikům, že jejich schopnosti jsou omezené především soupeřem.

Svou zarputilostí dokázali nadělat Italům potíže především při rozehrávce ve středu hřiště, kde zejména Pirlo několikrát zbytečně zazmatkoval. Právě tvůrce italské hry pomohl Němcům do největší šance. Rychlá akce Němců skončila přesnou přihrávkou Kloseho a následnou ránou Schneidera, který však branku přestřelil a potvrdil tak nemohoucnost svého týmu ve hře dopředu.

Italové se marně snažili dát gól

I po přestávce si Italové udržovali převahu v držení míče, ale nedokázali se na rozdíl od předcházejících zápasů prosadit při řadě rohů a standardních situací, na které se soupeř při bránění zjevně zaměřil.

Německý výběr nasměroval první střelu mezi tyče až v 63. minutě, ale stála za to. Schneider poslal přízemní míč do šestnáctky, kde se dostal ke střele z otočky Podolski, ale Buffon si prvním semifinálovým zákrokem reputaci nepokazil.

Dusné počasí

Ještě v době druhého poločasu byla na Vestfálském stadionu teplota vysoko přes 20 stupňů Celsia a na výkonech řady fotbalistů se dusné počasí brzy začalo významně projevovat. Ubývalo proto nejen pokusů o rychlé akce, ale také osobních soubojů, jako by hráči obou týmů zvažovali, co s nimi udělá případné prodloužení.

K půlhodinovému pokračování ale nemuselo dojít, pokud by Ballack v 82. minutě dokázal využít slibného trestného kopu těsně před šestnáctkou. Jenže německý specialista mezi tyče zamířit znovu nedokázal a základní hrací doba skončila bez branek. V 87. minutě sice uháněl do slibné šance Perrotta, ale Lehmann mu dokázal znovu vyběhnutím šancí zmařit a navíc Itala pořádně pochroumal.

Do prodloužení poslal trenér Lippi útočníka Iaquintu a čerstvé síly na trávníku se brzy začaly projevovat. Všechno načal už v 91. minutě Gilardino, který prošel mezi unavenými obránci a levou nohou překonal Lehmanna, jenže nastřelil pouze levou tyč německé branky. Italové se ale rozhodli zasadit soupeři rozhodující ránu a o minutu později se mohli znovu dočkat, jenže při Němcích opět stálo štěstí, protože Zambrottova dělovka z dvacet metrů orazítkovala jen břevno.

Gólmani měli navrch

Fotbalisté obou týmů chtěli v prodloužení napravit devadesátiminutovou nudu, a tak se hrál rozhodně zajímavější fotbal než v předchozí části zápasu. I Němci měli možnost vstřelit klíčový gól, ale Podolski se ve 105. minutě hlavou do branky netrefil. Ve 112. minutě přišly na obou stranách hřiště akce, které mohly rozhodnout. Jenže navrch měli znovu oba gólmani: Lehmann vychytal Del Pierovi pokus o blafák a okamžitý protiútok zakončil tvrdou střelou znovu Podolski, ale Buffon vytáhl další skvělý zákrok.

Dvě minuty nato se znovu musel vyznamenat domácí gólman, ale o minutu později už ani Lehmann nemohl čarovat donekonečna. Ve 119. minutě utkání Pirlo našel na pravé straně šestnáctky nekrytého obránce Grossa a ten křížnou střelou dal soupeři pádnou odpověď na názory, že bude nejslabším hráčem squadry azzurry.

Němci se okamžitě vrhli v kompletním složení do bezhlavého útoku, ale na odvetu už bylo pozdě. Místo toho střídající Del Piero v první minutě nastaveného času vstřelil druhý gól a okamžitě poté sudí ukončil zápas. Němci tak finálovou účast z minulého šampionátu nezopakují, Italové budou hrát o světové zlato pošesté v historii.

Německo - Itálie 0:2 po prodloužení (0:0, 0:0)
Branky: 119. Grosso, 120+1. Del Piero. Rozhodčí: Archundia - Ramirez (oba Mex.), Vergara (Kan.). ŽK: Borowski, Metzelder - Camoranesi. Diváci: 65.000 (vyprodáno).
Německo: Lehmann - Friedrich, Metzelder, Mertesacker, Lahm - Schneider (83. Odonkor), Kehl, Ballack, Borowski (73. Schweinsteiger) - Podolski, Klose (111. Neuville). Trenér: Klinsmann.
Itálie: Buffon - Zambrotta, Materazzi, Cannavaro, Grosso - Perrotta (104. Del Piero), Pirlo, Gattuso, Camoranesi (91. Iaquinta) - Totti, Toni (74. Gilardino). Trenér: Lippi.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články