Hlavní obsah

Pelé: Brazílie a její hvězdy mě hodně zklamaly

Nadšen atmosférou a organizací mistrovství světa je jeden z nejlepších fotbalistů historie Pelé. Bývalou brazilskou hvězdu zklamali krajané, kteří na turnaji neobhájili zlaté medaile z posledního šampionátu. Ve finále nemá Pelé ani favorita.

Článek

Jak se vám líbí dosavadní zápasy?

Velmi se mi líbí. Hraje se tu útočný fotbal a to je vždycky dobře. Padá sice méně gólů, což dokazuje, že obrany jsou přece jenom o něco lepší než útočníci, ale téměř všichni brání a skoro všichni útočí. K vidění je hodně krásných momentů. Uspokojuje mne i fakt, že rozhodčí trestají hru nad hranicí tvrdosti a chrání zdraví hráčů. Dělají i chyby, ale ty k fotbalu patří. Jsou to také jen lidé. Chybu udělá i nejlepší fotbalista.

Určitě nemáte radost, že Brazílie už je vyřazena...

Nemám a jsem z toho smutný. Věřil jsem, že Brazílie bude hrát finále. Měla tu výborný tým. Bohužel někteří hráči, ty největší hvězdy, zůstali za očekáváním. Tím myslím nejen Ronalda, ale i Ronaldinha. Umí mnohem víc, než tu předvedl. Mužstvo zpočátku vypadalo, že hraje jen tolik, kolik potřebuje. Pak přišel velmi silný soupeř a najednou se nedokázali rozehrát. To je chyba a pro mne hodně veliké zklamání.

Je to soumrak jihoamerického fotbalu?

Vůbec ne! Prostě se to stalo. Brazílie už nedokázala otočit zápas s Francií a Argentina prohrála s Německem až na penalty. A to je vždycky loterie. Všichni mluví o Brazílii a Argentině, ale podívejte se, jak pěkný fotbal hrál Ekvádor. Jihoamerický fotbal a především jeho nejlepší hráči mají stále co říct. Vždyť jsou oporami nejlepších evropských klubů.

Závěr šampionátu je v režii evropských mužstev, to vás nepřekvapilo?

Už jsem v podstatě řekl, že ano. Vše nejlepší ve fotbale se koncentruje v Evropě, takže to je logické. Překvapila mne i prohra Německa v semifinále, ale nejlepší týmy jsou velice vyrovnané a rozhodují maličkosti, třeba jediná šance v utkání.

Prozradíte, které týmy se vám líbí nejvíc?

Z těch, které se dostaly do závěrečných bojů, má každý svoje přednosti a je trochu jiný. Určitě to jsou ta správná mužstva, která si zaslouží hrát o titul a medaile. Z ostatních mě zaujaly Pobřeží slonoviny a Ghana. Znovu se potvrdilo, že africký fotbal před sebou má velkou budoucnost.

Kteří hráči vás zaujali?

Je jich hodně. Mám-li vybrat jen několik, pak ve francouzském týmu Zidane, umí stále neuvěřitelné věci. V německém mě překvapil obránce Lahm, je to komplexní moderní hráč. V argentinském byl velmi užitečný defenzívní záložník Mascherano, naopak výborný v ofenzívě je Portugalec Cristiano Ronaldo. Podle mne to je z mladých nejlepší, který tu hraje. O brankáři, jako je Buffon, můžeme v Brazílii snít. Italové mají tým plný hvězd, ale předvádějí vynikající kolektivní výkony, jsou asi nejvyrovnanějším celkem. Opravdu by těch hráčů bylo na dlouhé minuty povídání.

Co říkáte atmosféře?

Fantastická! Skutečně to je největší mistrovství světa v historii. Líbí se mi, že lidé se tu fotbalem skutečně baví a sbližuje je. Tak dokonalou organizaci jsem také nezažil.

Kdo podle vás získá titul?

Ten, kdo nastřílí ve finále víc gólů než soupeř. Nemám svého favorita. Už se na finále těším. Pro fotbal jako takový není důležité, kdo získá titul, ale ten fakt, že je obrovským světovým fenoménem, který hýbe planetou.

Reklama

Související témata: