Hlavní obsah

Nový žebříček FIFA by neměl Čechy srazit příliš hluboko

BERLÍN

Čeští fotbalisté asi těžko udrží druhé místo ve světovém žebříčku, ale nějaký velký pád by je postihnout neměl. Mezinárodní fotbalová federace zveřejní nové pořadí už příští středu, a to poprvé podle zcela nových kritérií. Nejpodstatnější změnou je to, že se budou započítávat výsledky jen za poslední čtyři roky, nikoli za osm let jako dosud, a nejnovější zápasy budou mít větší váhu.

Článek

Světový žebříček byl vytvořen v roce 1993 a od té doby je terčem nejrůznějších polemik, které zpochybňují jeho vypovídací hodnotu. Současný systém je velmi komplikovaný a mnozí experti mu vyčítají, že neříká nic o skutečné síle týmu.

Složení finálové dvojice mistrovství světa dává kritikům za pravdu, neboť Francie je v žebříčku osmá a Itálie dokonce až třináctá. Vysoko nad nimi jsou například Česká republika a USA, které vypadly už v základní skupině.

Platini představí výsledek

Úkolem najít objektivnější kritéria byla pověřena mezinárodní skupina v čele s bývalým francouzským reprezentantem Michelem Platinim a ve středu představí výsledek. Zatím je jisté to, že žebříček bude zahrnovat jen poslední čtyři roky a zápasy z poslední sezóny budou mít vyšší koeficient. Z dosavadních kritérií zcela odpadne skóre i skutečnost, jestli se hraje doma nebo venku. Naopak zůstane zachován význam zápasu i kvalita soupeře.

Agentura AP spočítala žebříček podle nových pravidel těsně před mistrovstvím světa. Brazílie vedla před Českou republikou stejně jako při starém bodování. Na dalších místech však byly Argentina, Anglie, Španělsko a Francie, zatímco v současném žebříčku je další pořadí Nizozemsko, Mexiko, USA a Španělsko.

Itálie skočí dopředu

Po šampionátu se očekává výrazný skok Itálie, která by se měla dostat mezi tři nejlepší. Brazílie zřejmě dál zůstane první a ani Česká republika si asi moc nepohorší, protože ani týmy za ní na mistrovství světa žádné velké výsledky neudělaly.

Předseda FIFA Sepp Blatter je přesvědčen, že nový systém je srozumitelnější a lépe vyjadřuje sílu jednotlivých týmů. Od příštího roku by měl být přístupný na internetu tak, aby si každý mohl ihned spočítat aktuální pořadí.

Reklama