Hlavní obsah

Finále bude soubojem obran a hvězd ofenzivy

BERLÍN

Bitvou pevných obran a velkých individualit ofenzivy bude finále mistrovství světa ve fotbale. Berlín zřejmě nečeká přestřelka, ale velký taktický souboj, v němž může rozhodnout jediná šance. Zápas nemá vyloženého favorita a bude také reprízou finále ME 2000, které vyhráli Francouzi 2:1. V kádrech obou současných týmů je několik pamětníků.

Článek

Italové budou hrát už šesté finále MS. V letech 1934, 1938 a 1982 zvítězili, na šampionátech 1970 a 1994 je porazili Brazilci. Francie se těší na svoje druhé finále v historii, před osmi roky v Paříži slavila triumf. Tehdy drželi nejcennější fotbalovou trofej nad hlavou Zidane, Barthez, Thuram, Vieira, Henry a Trezeguet.

Cesta do finále vedla i přes vítězný penaltový rozstřel ve čtvrtfinále s Italy. O dva roky později se z titulu mistrů Evropy kromě této šestice radoval také Wiltord. Z Italů mají v paměti finále, v němž vedli ještě minutu před koncem, ale nakonec neuspěli, Cannavaro, Nesta, Zambrotta, Totti, Del Piero a Inzaghi.

Kdo se stane mistrem světa ve fotbale 2006?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Cesta Francouzů do berlínského finále byla zpočátku hodně lopotná. Po remízách se Švýcarskem a Koreou jim zajistila postup ze skupiny až výhra nad Togem. V osmifinále však vyřadili 3:1 Španěly, ve čtvrtfinále senzačně 1:0 Brazilce a v semifinále stejným výsledkem Portugalce. To Italové kráčeli do finále příměji. Ve skupině porazili Ghanu a Česko, pouze s USA remizovali. V osmifinále vyřadili po problematické penaltě Austrálii 1:0, ve čtvrtfinále si poradili 3:0 s Ukrajinou a v semifinále zničili dvěma góly německý sen.

Jistota v brance

Italové budou spoléhat na Buffona mezi tyčemi, který potvrzuje, že je světovou extratřídou. Na šampionátu už nedostal gól 453 minut a blíží se novém rekordu. Jediným hráčem, který ho v Německu překonal, byl jeho spoluhráč Zaccardo v utkání s USA. "Znám Francouze velmi dobře a nevím o ničem, čím by mě mohli překvapit," řekl sebevědomě Gianluigi Buffon. V obraně bude sice chybět zraněný Nesta, ale Cannavaro, kterého čeká stý zápas v italském dresu, se dobře sehrál i s Materazzim. "Když si pohlídáme Henryho a Zidana, nemůžeme prohrát," prohlásil sebevědomě Marco Materazzi.

Hru mužstva režíruje Pirlo, který dokáže i sám tvrdě zakončovat. "Měli bychom je přehrát i ve středové řadě, především kombinační hrou," míní Andrea Pirlo. V útoku pak budou Italové spoléhat jednak na zkušeného Tottiho, ale také nejlepšího evropského kanonýra Toniho. "Mužstvo je ohromně nabuzené, teď už by byla škoda odjet bez trofeje. Účast ve finále je úspěchem, ale my i přes kvality soupeře myslíme na to nejcennější," uvedl kouč Marcello Lippi, který přiveze do Berlína svůj tým v sobotu dopoledne. Tým přijede podpořit prezident republiky Giorgio Napolitano.

Zizou naposledy

Posledním zápasem v kariéře by mělo být finále pro Zinedina Zidana. Populární Zizou si chce na cestu do důchodu přibalit zlato. "Vzpomínka stará osm let je najednou hodně živá. Chtěl bych se loučit s pohárem v ruce a myslím si, že na to máme dost sil," řekl kapitán francouzské reprezentace a zřejmě nejlepší hráč šampionátu. Finále by mělo být skutečně jeho posledním utkáním v kariéře. "Dovedete si představit lepší loučení?" odmítl volání, aby zůstal.

Také Francouzi disponují kvalitní obranou v čele s Lilianem Thuramem. "Italové nemají, čím by nás překvapili. Když dokážeme eliminovat Tottiho, další útočník už zůstane bez přihrávky. Zejména, když si Patrick Vieira pohlídá Pirla," naznačil obránce Juventusu, co by mohla Francie hrát. "Buffon je skvělý, ale Barthez je výborný," odmítl, že by francouzský gólman byl horší. Přitom právě Barthez je odborníky považován ve finále za nejslabší článek.

"Jsem pyšný na to, co jsme tu dokázali, ale ještě naše práce neskončila. Bylo by škoda, po tom všem, odjet s prázdnou. Důležité je, že všichni hráči jsou v pořádku a v týmu vládne vítězný duch, ale nikoliv bezhlavá euforie. Víme, jak silný soupeř nás čeká," řekl trenér Francouzů Raymond Domenech. Ten přiletí s týmem do dějiště finále v sobotu po poledni. Rovněž Francii bude přímo na tribunách držet palce prezident Jacques Chirac.

Reklama