Hlavní obsah

Fotbalové MS on-line: Finále Itálie vs. Francie

Ve finále fotbalového mistrovství světa se srazí dvě téměř dokonalé obrany. Francie dostala v dosavadních šesti zápasech na turnaji jen dva góly, Itálie dokonce jediný, a ten byl ještě vlastní. Experti proto v Berlíně neočekávají žádné brankové hody, o mistrovi světa nejspíš rozhodne jediná chyba. Vrchol šampionátu začne ve 20 hodin a můžete jej sledovat v on-line reportáži Sport.cz.

Článek

Italové prahnou po pomstě. Například Cannavaro a Del Piero byli při tom, když je Francouzi v roce 1998 vyřadili v penaltovém rozstřelu, Totti a Nesta si dobře vzpomínají, jak jim jejich nedělní soupeř v roce 2000 vyfoukl pohár pro mistra Evropy. A ti mladší o tom slyšeli tolik, že mají na Francii také pěkně spadeno.

Kapitán Cannavaro se chystá na své jubilejní sté utkání ve službách squadry azzurry a často musí odpovídat na otázku, proč jeho tým hraje v Německu zápas od zápasu lépe. Obránce turínského Juventusu pro to má originální vysvětlení. "Na dvou posledních turnajích se v nás nashromáždila obrovská zlost a tady jsme ji dokázali přetavit v radost," říká Cannavaro.

Fotbalové MS on-line na Sport.cz:
Finále: Itálie - Francie

Ale i francouzský tým by mohl odhodlání rozdávat. Přestože šest jeho hráčů získalo zlato už před osmi lety, všichni stále touží po dalším úspěchu. Z kabiny pokaždé vycházejí s heslem, s nímž šli jejich předkové v dávných dobách do válek: "Společně žijeme, společně zemřeme".

A ti nejzkušenější jsou v bojovnosti mladíkům příkladem. Zidane, Thuram a Makelele, kteří se po nevydařeném Euru vzdali reprezentace, ale pak se nechali přemluvit k návratu, teď ženou mužstvo dopředu. "To jsou hráči, kteří nám přinesli vítěznou mentalitu. Bylo by smutné, kdyby se měli loučit porážkou," řekl trenér Raymond Domenech.

Oba trenéři mohou nasadit své nejsilnější jedenáctky, nikdo není zraněn a stop za žluté karty dostal jen francouzský náhradník Saha. Experti považují sílu zadních řad za srovnatelnou, ale italský brankář Buffon se zdá být jistější než nevyzpytatelný Barthez.

Nedělní finále v Berlíně začne ve 20:00 a řídit ho bude Argentinec Horacio Elizondo.

Pravděpodobné sestavy:
Itálie: Buffon - Zambrotta, Materazzi, Cannavaro, Grosso - Perrotta, Pirlo, Gattuso - Camoranesi, Totti - Toni (Gilardino).
Francie: Barthez - Sagnol, Thuram, Gallas, Abidal - Ribéry, Vieira, Zidane, Makelele, Malouda - Henry.

Reklama