Hlavní obsah

Gallis: Češi doplatili na ztrátu Kollera

Nové poznatky si z mistrovství světa odvezl trenér Dušan Gallis. Kouč slovenské reprezentace, která bude soupeřem Česka v kvalifikaci ME 2008, v rozhovoru pro deník Právo uvedl, že český tým oslabilo zranění Jana Kollera.

Článek

Sledoval jste mistrovství světa v Německu hodně pečlivě?

Pro trenéra je vždy velkým zdrojem nových poznatků. Přímo v hledišti jsem viděl zápasy Česko-USA, Brazílie-Ghana, Německo-Argentina a Francie-Portugalsko.

Kam se fotbal posunul?

Šampionát ukázal spoustu herních variant. Pro mne je cenným poznatkem i fakt, kolik tu hrálo fotbalistů s pozitivním myšlením. Namátkou jmenuji Ronaldinha, Zidana, Henryho, Nedvěda nebo Rosického. Mistrovství světa také potvrdilo, že fotbal je skutečně nejpopulárnější sport, který milují lidé na celém světě.

Zaujaly vás některé týmy?

Především Argentinci, fotbal, který hrají, je kvalitní a pozitivní. Výborní byli Italové. Příjemně mne překvapila Ghana a nepříjemně Brazílie. Z pohledu trenéra byl zajímavý také herní vzestup Francouzů.

Překvapilo vás brzké vyřazení českého týmu?

Překvapilo, ale přičítám ho souhře hodně nepříjemných situací. V utkání s USA se ukázalo, jak důležitým hráčem pro tým je Koller. Češi především doplatili na ztrátu tohoto klíčového hráče, který jim citelně chyběl v dalších zápasech. Myslím si, že v týmu pak už nebyla taková pohoda jako před mistrovstvím světa. České mužstvo potkaly i další nepříjemné záležitosti, především dvě vyloučení a ztráta dalších kvalitních hráčů včetně Baroše.

Němci věřili, že dojdou do finále a zvítězí. Měli na to vůbec odpovídající tým?

Trenéru Klinsmannovi se podařilo sestavit velmi kvalitní mužstvo. Dva roky práce přinesly velmi dobré výsledky. Předváděli velmi dobrý fotbal i na pohled, nebylo to jen o jejich tradičním nasazení a vůli. Navíc toto mužstvo je i dobře věkově poskládané, takže jim klidně vydrží z valné části i na příští světový šampionát a může být ještě lepší.

S Českem a Německem se utká Slovensko v kvalifikaci na mistrovství Evropy. Obohatil šampionát vaše znalosti o těchto týmech?

Dokonce hodně obohatil, ale nečekejte, že vám budu říkat, kde vidím jejich přednosti a slabiny... Němci a Češi jsou favority, ale my uděláme vše pro to, abychom konečně postoupili. Nelze však zapomenout ani na Iry a Walesany nebo podcenit Kypr se San Marinem. Bodové ztráty s těmito týmy totiž mohou v konečném účtování rozhodnout.

Reklama

Související témata: