Hlavní obsah

Italský politik: Francouzský tým? Černoši, muslimové a komunisti

ŘÍM

Finále fotbalového mistrovství světa mezi Itálií a Francií má dohru i na diplomatickém poli. Francouzi se ostře ohradili proti výrokům italského senátora a bývalého ministra Roberta Calderoliho. Ten totiž při oslavách titulu na adresu francouzského týmu prohlásil, že byl složen z "černochů, muslimů a komunistů".

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Fotbalisté Francie před finále MS

Článek

Politik pravicové Ligy severu, jenž v únoru ztratil post ve vládě kvůli nošení trika s kontroverzními karikaturami proroka Mohammeda, oslavoval finálové vítězství Itálie na pokutové kopy jako politické vítězství nad rasově smíšeným francouzským týmem. "Itálie porazila tým, který v honbě za výsledky obětoval vlastní identitu, když nominoval černochy, muslimy a komunisty," prohlásil Calderoli.

Toto rasistické vyjádření odmítla italská vláda. Deníky La Stampa a Corriere della Sera dnes otiskly úryvky z dopisu, kterým proti Calderoliho urážkám protestoval francouzský velvyslanec Yves Aubin de La Messuziére. "Takovéto nepřijatelné a opovrženíhodné poznámky jen vyvolávají nenávist," uvedl diplomat v dopise adresovaném italskému senátu. "Francie je hrdá na tým, jehož členové jsou všichni jejími syny, bez ohledu na jejich původ nebo náboženství," dodal.

Podezření z rasistické urážky se vznáší i nad konfliktem, který mezi sebou v prodloužení finále měli Marco Materazzi a Zinédine Zidane. Podle některých spekulací nazval italský fotbalista francouzského kapitána, jehož rodina pochází z Alžírska, špinavým teroristou. Zidane reagoval úderem hlavou do hrudi soupeře a byl vyloučen. Materazzi popřel, že by soupeře označil za teroristu.

Reklama

Související témata: