Hlavní obsah

Klinsmann skončil u německé reprezentace, nahradil ho Löw

BERLÍN

Trenér Jürgen Klinsmann po dvou letech opustil funkci trenéra německé reprezentace. Jeho nástupcem byl dnes jmenován dosavadní asistent Joachim Löw. Šestačtyřicetiletý kouč tak povede německé fotbalisty v nadcházející kvalifikaci na mistrovství Evropy, v níž hrají ve skupině s českým týmem.

Článek

Klinsmann přivedl německé fotbalisty na mistrovství světa k bronzovým medailím a stal se národním hrdinou. Všichni hráči, 93 procent fanoušků a řada osobností v minulých dnech vyjádřili přání, aby úspěšný trenér u mužstva zůstal. Jednačtyřicetiletý kouč se však rozhodl jinak.

V úterý telefonicky hovořil s jedním z předsedů svazu Theem Zwanzigerem i s reprezentačním manažerem Oliverem Bierhoffem a řekl jim, že nebude pokračovat. Ve středu to oznámil veřejně na tiskové konferenci.

Bývalý útočník odešel, protože se chce více věnovat rodině, s níž žije v Kalifornii. "Cítím se vyhořelý. Mám velkou touhu vrátit se k rodině a dětem," řekl Klinsmann, který si chce dopřát půlroční prázdniny. "Nebylo to jednoduché rozhodnutí. Rád bych všem poděkoval za dva vzrušující, úžasné roky," dodal se slzami v očích.

Klinsmann nástupce podpořil

Löw podepsal dvouletou smlouvu do evropského šampionátu v Rakousku a Švýcarsku, kde od něj Zwanziger očekává zisk zlatých medailí. Löw se tomu nebrání. "Jasně říkám, že cílem realizačního týmu a vedení svazu a pochopitelně i mým je dosáhnout na evropský titul," řekl kouč, jehož svěřenci sehrají oba kvalifikační zápasy s českou reprezentací v příštím roce.

Odcházející Klinsmann svého nástupce podpořil. "Nikdy nebyl jen asistent. Byl můj partner, který měl vlastní zodpovědnost za určité věci," uvedl. Löw chce pokračovat v herním projevu, který pod Klinsmannovým vedením přinesl němcům medailový úspěch na MS. "Je to jediná cesta, jak si můžeme trvale udržet místo mezi těmi nejlepšími na světě," prohlásil Löw.

Reprezentační kapitán Michael Ballack sice lituje Klinsmannova odchodu, ale Löwovo jmenování ho potěšilo. "Jsem rád, protože zná tým a styl, jakým se v něm pracovalo," uvedl.

Löw má za sebou hráčskou kariéru v týmech Stuttgartu, Frankfurtu a Karlsruhe. V bundeslize naposledy vedl Stuttgart, s kterým získal v roce 1997 Německý pohár a rok nato druhé místo v PVP. Působil také ve Fenerbahce Istanbul a dalším tureckém klubu Adanasporu. V roce 2002 získal rakouský titul s Innsbruckem a pak vedl Austrii Vídeň.

Reklama

Související témata: