Hlavní obsah

Zidane dostal trest na tři zápasy, Materazzi vyfasoval dva

CURYCH

Záložník Zinédine Zidane dostal za úder hlavou do hrudi italského obránce Marka Materazziho ve finále fotbalového mistrovství světa zákaz startu na tři zápasy a pokutu 7500 švýcarských franků (135 tisíc korun). Materazzi má za provokace zastavenou činnost na dvě utkání a musí zaplatit 5000 franků (90 tisíc korun). Tresty ve čtvrtek oznámila Mezinárodní fotbalová federace FIFA.

Článek

Zidanovi hrozilo odebrání Zlatého míče pro nejlepšího hráče mistrovství světa, ale nakonec prakticky vyvázl jen s pokutou. Zastavení činnosti je v jeho případě jen symbolické, protože bezprostředně po šampionátu v Německu ukončil kariéru. Někdejší nejlepší fotbalista světa proto nabídl, že místo toho odpracuje tři dny v rámci humanitárních projektů pro děti a mládež, které organizuje FIFA. Federace jeho návrh přijala.

Materazzi, který v průběhu mistrovství světa naskočil jako náhradník za zraněného Alessandra Nestu, bude Italům chybět v úvodu kvalifikace o postup na mistrovství Evropy. Vedle domácího zápasu s Litvou nenastoupí ani 6. září v repríze finále mistrovství světa na francouzské půdě.

Oba hráči podali disciplinární komisi své vysvětlení písemně a zároveň se zúčastnili slyšení i osobně. Zidane dnes vypovídal za zavřenými dveřmi 90 minut, Materazzi předstoupil před pětičlenný tribunál minulý pátek.

Materazzi jako zlý muž

"Ve svých prohlášeních oba hráči zdůraznili, že Materazziho slovní provokace byly hanlivé, ale ne rasistické. Během slyšení se rovněž oba omluvili FIFA za své nepřístojné chování a incidentu litovali," uvedla v oficiálním prohlášení FIFA.

Materazzi milánskému listu Corriere della Sera prozradil, že se svými slovy dotkl Zidanovy sestry, ale konkrétní znění urážky zůstává tajemstvím. "Ta slova nebudou zveřejněna," řekl mluvčí FIFA Andreas Herren.

Materazziho vytrhl verdikt z klidu během dovolené na Maledivách, jeho trest vzbudil v Itálii bouři nevole. Někteří bývalí hráči jej považují za nepochopitelný. "Je skandální potrestat hráče za to, že něco řekl. Něco takového se stalo poprvé a jen proto, že Materazzi je Ital a protože chtěli omluvit čin velkého mistra (Zidana), jenž ale udělal chybu," prohlásil bývalý kapitán národního týmu Paolo Maldini.

Opačný pohled na věc má Zidanův agent. "Tento verdikt ukazuje, že Zidane byl v tomto konfliktu obětí, někdy jsou slova horší než úder hlavou," prohlásil Alain Migliaccio. Zidane byl za napadení Materazziho vyloučen ve finále deset minut před koncem prodloužení. Francie pak s Itálií prohrála 3:5 na penalty.

Při následném disciplinárním řízení však dostala trest i oběť útoku Materazzi. Jeho agent přitom ještě před začátkem jednání varoval, že posuzování slovních útoků podobným způsobem jako násilí by mohlo být nebezpečným precedentem.

Střelec jednoho ze dvou italských gólů v zápase s českým týmem měl už před turnajem pověst zlého muže. V roce 2004 dostal v Serii A rekordní trest na osm zápasů za to, že udeřil do obličeje obránce Sieny Bruna Cirilla.

Šéf francouzského fotbalu Jean-Pierre Escalettes byl s verdiktem FIFA spokojen. "Je to rozumné řešení, které dává smysl. Potrestán byl i ten, kdo incident vyprovokoval," uvedl na tiskové konferenci Escalettes. Podle něj si trest zasloužili oba hráči.

"Zidane nebyl jediným viníkem. Musíte se kontrolovat, ale zodpovědnost nese i hráč, který se snaží soupeře vyvést z míry jinak než sportovními prostředky," prohlásil.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články