Hlavní obsah

Zmást se nenecháme, ujišťuje Šilhavý, že podcenění Estonců oslabených covidem-19 nehrozí

Poprvé od vypuknutí pandemie koronaviru nemusel trenér české fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý při srazu národního výběru řešit změny v důsledku pozitivních testů na covid-19. Zato soupeř z Estonska musel kvůli nákaze v původní nominaci povolat deset nových jmen. A tak je český výběr před středečním vstupem do kvalifikace o MS 2022 na neutrální půdě v polském Lubinu ještě výraznějším favoritem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér české reprezentace Jaroslav Šilhavý před utkáním Ligy národů proti Izraeli.

Článek

Zatímco Estonsko muselo v kádru udělat kvůli nemoci covid-19 změny a povolat deset nových hráčů, ve vašem výběru se pozitivní test poprvé od vypuknutí pandemie neobjevil. Jednalo se na startu kvalifikace o MS o velkou úlevu?

Samozřejmě. Je vždy nepříjemné, když mám jako trenér něco připravené a zasáhne vyšší moc. Žijeme prostě v takové době a musíme se přizpůsobit.

Zápas se kvůli přísným epidemiologickým opatřením nehraje v Estonsku, ale na neutrální půdě v polském Lubinu. Je to pro český tým výhoda?

Nemyslím si. Hraje se bez fanoušků, tudíž je prakticky jedno, kde se duel uskuteční. Jsme hlavně rádi, že vůbec můžeme hrát.

Tomáš Pekhart přijel na reprezentační sraz po čtyřgólovém zápase v dresu Legie Varšava

Sport.cz, FAČR

Máte přehled o hráčích na soupisce Estonska i po dramatické proměně kádru soupeře?

Je fakt, že z pohledu analýzy je situace složitá. Ale důležití hráči v týmu soupeře zůstali. Estonci moc neinkasují, hrají disciplinovaně, velice organizovaně a takticky. Nečeká nás nic snadného. Každopádně hlavním úkolem je koncentrovat se na vlastní výkon a potvrdit roli favorita.

Vnímáte, že tříbodový zisk z prvního duelu ve skupině je v honbě za účastí na mistrovství světa v Kataru povinností?

Jednoznačně. Nechci Estonsko podceňovat. Máme k soupeři respekt. Ale pokud chceme být ve hře o Katar, musíme tenhle zápas vyhrát. Nechceme se nechat zmást, že bychom snad hráli proti náhradníkům. Určitě nenastoupíme proti slabému soupeři. Varováním je pro nás vlastní zkušenost, kdy jsme museli minulý rok do zápasu se Skotskem poslat nově poskládaný tým, který pak neuvěřitelně vzdoroval.

Během jednoho týdne čekají váš tým tři utkání a náročné cestování. Prozradíte, jak moc budete měnit sestavu?

Zatím v tomhle směru nemáme žádné plány. Částečně budeme ke změnám donuceni, protože kluci z Německa nemohou do utkání proti Belgii a ve Walesu nastoupit. Budeme prostě ke každému zápasu přistupovat individuálně a podle rozpoložení hráčů.

V nominaci je i stoper Ondřej Kúdela, který prožil velice hektické a stresující dny v souvislosti s nařčením z rasismu při odvetě osmifinále Evropské ligy a následného napadení Kamarou. Počítáte s jeho nasazením?

S Ondrou jsem mluvil a stojím za ním. Je plně soustředěný na reprezentační povinnosti. Dění posledních dnů by ho nemělo negativně ovlivnit. Je dostatečně zkušený, aby dění předešlých dnů zvládl.

Do týmu jste i přes zdravotní výpadek trojice hráčů dodatečně povolal jen obránce Jemelku. Budete kádr po utkání v Polsku ještě doplňovat?

Legionáři z Německa se po souboji s Estonskem budou muset vrátit ke klubům. Někteří kluci měli určité šrámy, takže může nastat varianta, že ještě někoho povoláme. Záležet bude na zdravotním stavu kluků po středečním zápase.

Reklama