Hlavní obsah

Šilhavý povolal k bitvám o MS i nováčka z Plzně. Vrací se Kúdela!

Praha

V nominaci české fotbalové reprezentace na zářijové kvalifikační duely o postup na MS s Běloruskem a Belgií a přípravné utkání s Ukrajinou se poprvé objevil plzeňský obránce Milan Havel. Do národního týmu se po vypršení desetizápasového disciplinárního trestu za údajnou rasistickou urážku vrací slávistický stoper Ondřej Kúdela.

Velké změny ve fotbalové reprezentaci. Vrací se Kúdela, chybí Schick a řada dalšíchVideo: Sport.cz

 
Článek

Nominaci zveřejnil na úterní tiskové konferenci kouč národního týmu Jaroslav Šilhavý, který si nechal ve výběru ještě tři místa volná.

Oproti nedávnému evropskému šampionátu se musí obejít bez řady opor včetně útočníka Patrika Schicka, který chybí kvůli disciplinárnímu trestu za vyloučení v březnovém kvalifikačním utkání ve Walesu.

Ze zdravotních důvodů scházejí dlouhodobí marodi záložník Lukáš Provod či obránce David Hovorka, další bek Pavel Kadeřábek se kvůli problémům s lýtkem omluvil Šilhavému pro celý podzimní program.

Kvůli zranění chybějí i brankář Jiří Pavlenka, obránce Ondřej Čelůstka, záložníci Lukáš Masopust a Petr Ševčík a útočníci Michael Krmenčík s Tomášem Pekhartem. Kapitán Vladimír Darida po Euru ukončil reprezentační kariéru.

"Nominace není úplná, čekáme do poslední chvíle. Někteří hráči jsou na hraně, jestli budou moci, nebo ne. Naši pohároví zástupci hrají ve čtvrtek a ještě jedno ligové kolo před srazem," řekl na tiskové konferenci Šilhavý.

"Jména absentujících hráčů hovoří za vše, změn tam bude dost. Ale musíme to brát jako fakt. Zase dostanou šanci třeba Milan Havel jako úplný nováček nebo další. Milan podává opakovaně výborné výkony. Při absenci Pavla Kadeřábka jsme se rozhodli pro něj," dodal Šilhavý.

Národní celek se sejde v pondělí ráno v Praze a v úterý odpoledne vlakem zamíří do Ostravy, kde 2. září přivítá Bělorusko. O tři dny později nastoupí na hřišti lídra žebříčku reprezentací FIFA Belgie a zápasový blok uzavře 8. září přípravným utkáním s Ukrajinou v Plzni.

Český tým na úvod světové kvalifikace vyhrál venku 6:2 nad Estonskem, poté remizoval 1:1 s Belgií a prohrál ve Walesu. Svěřenci trenéra Šilhavého mají na kontě čtyři body a v tabulce z druhého místa ztrácejí tři body na vedoucí Belgii.

Na šampionát v Kataru v příštím roce postoupí přímo pouze vítěz skupiny, týmy z druhých míst čeká play off. V něm se představí ještě dva nejlepší vítězové skupin Ligy národů, kteří v kvalifikaci neuspějí. Češi případně mají velkou šanci obsadit jedno z těchto dvou míst. Národní mužstvo si dosud na světovém šampionátu zahrálo v samostatné historii jen v roce 2006. Na nedávném Euru Šilhavého svěřenci nečekaně došli až do čtvrtfinále.

Nominace české fotbalové reprezentace na zářijové zápasy
KlubPočet startůBranky
Brankáři
Ondřej KolářSlavia Praha10
Filip NguyenSlovácko00
Tomáš VaclíkOlympiakos Pireus420
Obránci
Jan BořilSlavia Praha270
Jakub BrabecPlzeň221
Vladimír CoufalWest Ham211
Milan HavelPlzeň00
Tomáš KalasBristol282
Ondřej KúdelaSlavia Praha80
Aleš MatějůBrescia40
David ZimaSlavia Praha20
Záložníci
Antonín BarákHellas Verona236
Tomáš HolešSlavia Praha132
Jakub JanktoGetafe404
Alex KrálSpartak Moskva222
Jakub PešekSparta Praha21
Michal SadílekTwente Enschede20
Tomáš SoučekWest Ham407
Útočníci
Adam HložekSparta Praha70
Matěj VydraBurnley396

Reklama