Hlavní obsah

Šilhavý k absenci Balea: Je třešničkou na dortu, ale není to celý Wales!

Aktualizováno

Má k dispozici silnější tým než na uplynulém srazu fotbalové reprezentace, kdy mu přilétaly omluvenky jedna za druhou. „Nominace se mi skládala mnohem lépe," pochvaloval se trenér národního mužstva Jaroslav Šilhavý, který ve středu zveřejnil svůj výběr pro nadcházející duely světové kvalifikace s Walesem (8. října) a proti Bělorusku (11. října).

Bale je třešnička na dortu, ale Wales bude mít i bez něj velkou kvalitu, varuje Jaroslav ŠilhavýVideo: Sport.cz

 
Článek

Oddechl jste si, že máte k dispozici některé z opor, které minule chyběly?

Jsem pochopitelně rád, že se kluci dali do kupy. Nicméně nechci předbíhat, mnozí mají před sebou ještě dva zápasy. Ve čtvrtek pohár, o víkendu ligu. Věřím však, že budou fit, že přijedou. Čeká nás hodně důležitý sraz, chceme se prezentovat v nejlepším světle.

Vrací se útočník Patrik Schick. Nakolik vzroste útočná síla týmu? Bez něj ve třech zápasech na uplynulém srazu vstřelil tým jen dva góly.

Patrik je střelec, samozřejmě nám moc chyběl. Zvlášť v zápasech, v nichž jsme hráli do plných. Což platilo pro Bělorusko i Ukrajinu, kdy bylo těžké dostat se přes bránícího se soupeře. S ním budeme zákonitě silnější.

Schick chyběl kvůli vyloučení ve Walesu. Spoléháte na to, že se příští týden v pátek v Edenu se tomuto soupeři revanšuje sportovní cestou?

Takový scénář bych si představoval. Aby se Patrik zdravě naštval a vrátil červenou kartu  Walesu sportovní cestou. Šlo by o ideální odpověď. Ale nemůžeme sem tahat vendetu, že nám v Cardiffu ublížili. Musíme se na zápas připravit se vším všudy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rey Manaj z Albánie a český útočník Patrik Schick během přípravného utkání před ME.

S Walesem půjde o přímý souboj o druhé místo, které jistí baráž. Dá se však předpokládat, že do baráže se Češi dostanou i přes Ligu národů...

Baráž ze druhého místa ve skupině je výhodnější, byli bychom nasazení. Tím pádem bychom zápasy měli hrát doma. Každopádně chceme předvést dobrý fotbal, před plným stadionem. Přál bych si, aby se zopakovaly domácí zápasy s Belgií nebo s Anglií, kdy byli fanoušci nadšeni.

Kvůli zranění bude Walesu chybět hlavní hvězda Gareth Bale. Bude soupeř významně slabší?

Je to pro ně důležitý hráč, což neustále dokazuje. Naposledy se mu povedl hattrick s Běloruskem. Ale nemyslím, že pokud nebude, že síla Walesu půjde dolů. Tým má velkou kvalitu, je v něm spousta hráčů z Premier League, Bale je třešnička na dortu. Hráčům nemusím říkat, že Wales je jen Bale. Každopádně fanoušci by byli rádi, kdyby ho mohli vidět. Nebudu zapírat, kdybych byl divák, byl bych na něj také zvědavý.

Nakolik vám komplikuje život absence záložníka Jakuba Jankta?

Mrzí mě, že se Jakub zranil. Na sraz vždycky přijede nachystaný, nažhavený. Musel už odjet z posledního srazu. Vzhledem k přestupu do Getafe je to velká škoda i směrem k jeho novému klubu. Ale poradíme si, věřím, i bez něj.

Vrací se naopak obránce Filip Novák...

Není ale stejným typem jako Jakub. Ve Fenerbahce je využívaný i na stoperu. Několikrát jsem s ním mluvil, měl v posledních měsících opakující se zranění. Byl z toho psychicky zničený. Když je ale zdravý, má důvěru trenéra. Teď o víkendu dal navíc gól.

Do reprezentace se vrací Patrik Schick. Pomstí se Walesu za březnovou červenou kartu?

<a href="http://www.sport.cz/">Sport.cz</a>

Mezi náhradníky je stoper Slavie Ondřej Kúdela, který však za Slavii nenastupuje. Zvažujete jeho dodatečnou nominaci?

Určitě donominovaný bude jeden útočník. Co se týká Kúdely, je to složité, dlouho nehrál. Uvidíme. Slavia teď hraje ve čtvrtek Konferenční ligu, v neděli derby se Spartou. Pokud Kúdela bude hrát, může být donominovaný.

Reklama